Keuken in eigen beheer

Is een keuken in eigen beheer de beste keuze?

Sommige woonzorgcentra werken met een keuken in eigen beheer, andere woonzorgcentra verkiezen om dit onderdeel uit te besteden aan een private partner. Wij polsten bij enkele woonzorgcentra naar de achterliggende reden van hun keuze.
 

PRO

Jürgen Eeckhout is facilitair directeur van vzw Denderrust in Aalst en is voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Grootkeukenkoks.
 
“In wzc Denderrust hebben wij bewust gekozen voor een keuken in eigen beheer. Wij vinden dat die keuze in heel wat opzichten voordelen biedt. Zo hebben wij de vrijheid om zelf ons menu te bepalen en zijn wij zelf baas over het budget van de maaltijden, wat ook heel belangrijk is. Door onze manier van werken hebben wij veel meer controle over het maaltijdgebeuren. Daarnaast zijn we door onze keuken in eigen beheer in staat om veel persoonsgerichter te werken. Hierdoor zijn aanpassingen steeds mogelijk indien dit nodig zou zijn voor een bepaalde bewoner. Wij kunnen hierdoor dus een hoge mate van flexibiliteit aanbieden.”
 

CONTRA

Nele De Clercq is administratief en financieel directeur van het departement ouderenzorg in Woonzorg in Oudenaarde.
 
“Wij hebben geen keuken in eigen beheer en werken al 27 jaar met een cateraar. Hier zijn volgens ons zeker enkele voordelen aan verbonden. Deze dienst moet vanuit het directieteam bijna niet worden aangestuurd. Er zijn enkel een paar overlegmomenten nodig. Aangezien de aansturing van de andere diensten al veel tijd in beslag neemt, is dit een echte winsituatie. De cateraar kan door zijn omvang voor meerdere vestigingen tegelijk bestellingen plaatsen en daardoor kunnen zij een betere prijs bieden. Ook het opvolgen van de hygiënewetgeving laten wij liever over aan specialisten zodat het directieteam dit niet hoeft op te volgen.”
 

OF EEN COMBINATIE?

Wim Vercruyssen is gedelegeerd bestuurder van vzw Groep Sint-Franciscus in Brakel, Haaltert en Oosterzele.
 
“Wij kozen bewust voor een combinatie van beide. De aankopen en de technische assistentie gebeuren door een cateraar, maar alle keukenmedewerkers zijn eigen personeel. Aangezien de kwaliteit van de maaltijden bepaald wordt door de koks, vinden we het goed dat dit eigen medewerkers zijn. Het keukenpersoneel krijgt wel ondersteuning via de cateraar, zowel in het opmaken van het menu als bijvoorbeeld rond de hygiënewetgeving. De impact op de werking van de keuken blijft ook miniem indien er na een bepaalde periode een andere cateraar geselecteerd wordt. Indien onze eigen chefkok ziek zou zijn, is het ook perfect mogelijk om een kok van de cateraar in te schakelen. Dit geeft een geruststellend gevoel naar de continuïteit van het maaltijdgebeuren toe.”
 
 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.