Een nieuwe therapeutische mogelijkheid voor pediatrische kankers: immunotherapie

Vanaf begin April is immunotherapie toegankelijk voor kinderen (≥ 3 jaar) die getroffen worden door Hodgkinlymfoom [1]

“Lara, 18 jaar, patiënte van Professor Uyttebroeck getuigt: Ik heb mijn eerste kanker gehad, Hodgkin lymfoom, toen ik 12 jaar was, gevolgd door een terugval enkele jaren later en vandaag ben ik in remissie sinds 2 jaar, dankzij een combinatie van immunotherapie/chemotherapie. Dat heeft me duidelijk voor het leven getekend, maar ik ben er mentaal veel sterker uitgekomen en nu geniet ik van elk moment.”

In de loop van de laatste vijf jaar is immunotherapie – een behandeling die het immuunsysteem wil activeren om kankercellen te vernietigen – een therapeutische mogelijkheid geworden die op gelijke voet staat met chemotherapie en radiotherapie. Maar wat voor volwassenen kon, was nog niet mogelijk voor kinderen. Totnogtoe werden de nieuwste immunotherapieën – onder de naam anti-PD1.- enkel aan kinderen aangeboden in de context van klinisch onderzoek. De kankers bij deze jonge patiënten hebben specifieke eigenschappen en hun immuunsysteem reageert niet noodzakelijk zoals dat van een volwassene. Het was dus belangrijk om de veiligheid, tolerantie en efficiëntie van immunotherapie aan te tonen. Dit is vandaag gelukt voor het Hodgkinlymfoom, dankzij verschillende klinische onderzoeken die steunen op de samenwerking van verschillende ziekenhuizen wereldwijd. Een nieuwe stap voor immunotherapie die mooie toekomstperspectieven opent in de strijd tegen pediatrische kankers.
Elk jaar krijgen 320 kinderen in België de diagnose van kanker 2
In België heeft één jongvolwassene op 300 kanker gehad tijdens de kindertijd. Dat cijfer kan enorm lijken, maar in realiteit zijn pediatrische kankers zeldzaam. Ze vertegenwoordigen 1 tot 2% van het totaal aantal kankers.2   “Elk jaar krijgen ongeveer 320 kinderen jonger dan 15 jaar en 180 adolescenten tussen 15 en 19 jaar de diagnose van kanker in België2” zegt Professor Anne Uyttebroeck, Kinderhemato-oncoloog aan UZ Leuven. De pediatrische kankers zijn andere types en gedragen zich anders dan de tumoren van volwassenen. “Kinderen en adolescenten worden voornamelijk getroffen door leukemie (30% van de gevallen), tumoren in het centrale zenuwstelsel (24%), lymfomen (11%) en heel wat andere tumoren die vooral kinderen treffen“, verduidelijkt Professor Uyttebroeck.
Ze voegt eraan toe: “Pediatrische kankers kunnen goed behandeld worden en hebben ongeveer 80% kans op genezing. Dat bemoedigende cijfer moet ons echter niet doen vergeten dat 20% van de patiënten hervallen of resistente vormen van de ziekte vertonen. En er overlijden nog steeds kinderen aan kanker. Momenteel steunen de behandelingen voor kinderen op chirurgie, chemotherapie en radiotherapie, hoewel die laatste liefst niet te veel gebruikt worden door de neveneffecten op latere leeftijd. En vandaag wordt een nieuwe horde genomen voor deze jonge patiënten die getroffen worden door een resistent Hodgkinlymfoom, want er is een nieuw wapen dat bovendien goed verdragen wordt: immunotherapie! Een van mijn patiënten die getroffen werd door een Hodgkinlymfoom dat resistent is aan de andere therapieën heeft toegang gekregen tot immunotherapie en momenteel gaat het geweldig goed met hem. Het is dus niet alleen een sprankeltje hoop voor de patiënten, maar laten we hopen dat deze nieuwe stap in de behandeling van kinderkankers de deur opent voor andere kinderkankers, zoals bijvoorbeeld melanoom.”

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.