Eerste testvlucht met drone tussen GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus en UZA

3 oktober 2019 – Vandaag vond de allereerste testvlucht met een drone plaats tussen campus Sint- Augustinus en het UZA. De dronevluchten maken deel uit van het Helicus Aero Initiatief (HAI), een innovatief ecosysteem waarbij drones apotheekbereidingen en stalen van bloed, urine en menselijk weefsel vervoeren tussen de verschillende ziekenhuiscampussen.
De testvlucht die normaal vorige week, op woensdag 25 september, gepland was en in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning en een groot aantal andere hooggeplaatste gasten zou plaatsvinden, kon vanwege het slechte weer helaas niet doorgaan. Na heel wat overleg, technische voorbereidingen en afwachten van de geschikte weersomstandigheden, kon de eerste testvlucht met een drone vandaag dan toch plaatsvinden. De drone steeg op op het dak van GZA Ziekenhuizen campus Sint- Augustinus in Wilrijk en maakte na een vlucht van ongeveer vijf minuten een veilige landing op het dak van het UZA in Edegem.
Vorig najaar kondigde GZA Ziekenhuizen aan als eerste partner mee in te stappen in het HAI. Willeke Dijkhoffz, afgevaardigd bestuurder GZA: “In lijn met de hervormingen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block gaan ziekenhuizen meer en meer samenwerken in netwerken. Mobiliteit wordt daardoor een steeds grotere uitdaging, zeker binnen een drukke stad als Antwerpen. Met dit innovatieve ecosysteem willen we dan ook tegemoetkomen aan de stijgende vraag naar efficiënt intern transport.”
De dronetesten maken deel uit van het geïntegreerd HAI mobiliteitsprogramma. Het betreft een publiek- private samenwerking opgebouwd rond verschillende projecten, gecofinancierd door de overheid en leidende industriële partners, die door Helicus worden gecoördineerd. Vaste industriële partners vormen bijvoorbeeld skeyes, SABCA / Dassault Aviation, NSX, Baloise en Unifly.
GZA Ziekenhuizen
GZA Ziekenhuizen omvat drie campussen: Sint-Augustinus in Wilrijk, Sint-Vincentius in Antwerpen en Sint-Jozef in Mortsel. De groep streeft ernaar om zowel op medisch als logistiek vlak haar diensten uit te rusten met vooruitstrevende technologie, met als bedoeling de zorgkwaliteit en de patiëntveiligheid te optimaliseren. Voortdurend wordt het zorgaanbod aangepast aan nieuwe evoluties en behoeften van patiënten, zorgverstrekkers en overheid. GZA Ziekenhuizen telt zo’n 3 200 medewerkers en een 400- tal artsen. Elke dag vinden zo’n 1 300 patiënten de weg naar GZA Ziekenhuizen.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.