Typ om te zoeken

In the spotlight Ziekenhuizen

Eerste vaccinaties van zorgpersoneel in een ziekenhuis in het Brussels Gewest

Delen

Vandaag, 18 januari 2021, werden de eerste vaccins tegen Covid-19 toegediend aan het medisch zorgpersoneel van de campus Etterbeek-Elsene van de groep Iris Ziekenhuizen Zuid, in het Brussels Gewest. Een woordje uitleg.

Op 5 januari ging de vaccinatiecampagne van start in de Belgische rusthuizen. Sindsdien zijn de zaken in een stroomversnelling gekomen. De Diensten van het Verenigd College (de administratie van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie) leiden de operatie. Vandaag, 18 januari, om 13u00 werd het ziekenhuispersoneel dat medische zorg verstrekt en in contact komt met Covid-19-patiënten van de campus Etterbeek-Elsene van Iris Ziekenhuizen Zuid (Jean Paquotstraat 63, 1050 Elsene) gevaccineerd. Dat gebeurde in aanwezigheid van Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron: “Ik ben erg blij met de versnelling van de vaccinatie in het Brussels Gewest, want met elk toegediend vaccin komen we een stap dichter bij een terugkeer naar het normale leven. Ik wil alle teams bedanken van de Diensten van het Verenigd College die schitterend werk leveren om deze uitgebreide campagne te organiseren. Twee weken na de rusthuizen, is het nu de beurt aan het zorgpersoneel van de ziekenhuizen om een betere bescherming te krijgen. We moeten snel en goed vooruitgaan om ervoor te zorgen dat alle Brusselaars toegang hebben tot een veilig en doeltreffend vaccin.”

7800 vaccins voor het ziekenhuispersoneel dat contact heeft met Covid-patiënten

Voor het begin van deze vaccinatiefase werden er 2.000 vaccins van Moderna verdeeld over het ziekenhuis Etterbeek-Elsene en de Kliniek Sint-Jan (elk 1.000 vaccins). De eerste gevaccineerde zorgverlener is RH, dokter en verantwoordelijke van de spoeddienst en de dienst intensieve zorgen in het ziekenhuis. Hij is 67 jaar oud.

“Dit is een belangrijke stap, en wij staan op gemeentelijk niveau klaar om, met onze middelen, de verschillende vaccinatiefases te coördineren. Het is op dit moment van cruciaal belang dat we verenigd en solidair blijven, om hier allemaal zo snel en zo goed mogelijk uit te komen,” zegt Christos Doulkeridis, Burgemeester van Elsene, die de vaccinatie van de eerste personeelsleden in het ziekenhuis van Elsene bijwoonde.

Tegelijkertijd werden er 6.000 vaccins van Pfizer verdeeld over de verschillende HUBs voor het Pfizervaccin, m.a.w. de ziekenhuizen die instaan voor de logistiek achter de levering van de vaccins (CHIREC Edith Cavell, Europaziekenhuizen – St.-Michiel & St.-Elisabeth, CHU Saint-Luc, Erasmusziekenhuis, Jules Bordet Instituut – UMC Sint-Pieter, Militair Hospitaal Koningin Astrid).

In elk ziekenhuis gebeurt de vaccinatie gratis en op vrijwillige basis. Het vaccinatieteam van het ziekenhuis voert de vaccinaties uit. Het registreert vervolgens de uitgevoerde vaccinaties, maar ook eventuele bijwerkingen in VaccinNet+. Dat is een programma dat specifiek wordt gebruikt voor de Covid-19-vaccinatie in heel België.

Het doel? Minstens 70% van de Brusselse bevolking vaccineren, volgens een vastgelegd schema. Daar is een goede reden voor: in combinatie met preventie, diagnose en tests, isolatie van besmette personen, contactopsporing en quarantaine voor contacten, de behandeling van Covid-19-patiënten en sensibilisering en informatie, speelt vaccinatie een cruciale rol. Het helpt levens te redden, de pandemie in te dammen, de gezondheidszorg te vrijwaren en draagt bij aan het herstel van onze economie.

Meer informatie over de vaccinatiestrategie en vaccinatiecentra vindt u hier: https://bit.ly/3oQiTWm.

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *