Plaspil-bij-autisme.jpg

Effect van plaspil bij kinderen met autisme

Het effect van de plaspil bumetanide, dat is een onderzoek waar kinderpsychiater Hilgo Bruining zich onder meer mee bezighoudt.

“Dit middel wordt nu aan mensen met vochthuishoudingsproblemen voorgeschreven en heeft nauwelijks bijwerkingen. Het lijkt ook effect te hebben op de prikkelverwerking van kinderen met autisme.”

Samenhang

“Plaspillen blijken remmende neurotransmitters te kunnen stimuleren. Die zijn nodig voor het gebalanceerd verwerken van inkomende prikkels. Meestal komt deze remmende werking rondom de geboorte tot stand. We hebben aanwijzingen dat dit bij een aantal vormen van autisme onvoldoende optreedt. Hoe dit samenhangt met bepaalde omstandigheden rondom de geboorte zoals vroeggeboorte, genetische afwijkingen of kunstverlossingen moet nog duidelijk worden.” 

Goede resultaten

“Op dit moment wordt het effect van de plaspil op de prikkelverwerking al getest bij kinderen met autisme. De resultaten lijken goed, maar het duurt nog enkele jaren voordat dit onderzoek is afgerond. Als dit onderzoek slaagt, komt een eerste veilige en gerichte behandeling voor prikkelverwerkinsgstoornissen heel dichtbij. We kunnen alle hulp en inzet van ouders en patiënten hierbij gebruiken.”  

Meer info, ook over deelname aan de test, is te vinden op de website van het UMC Utrecht.

Bron: UMC Utrecht / Eigen berichtgeving

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.