280_0_2528918_64270.jpg

Einde van de griepepidemie in België

De griepactiviteit is vorige week onder de epidemische drempel teruggevallen. De griepepidemie is nu voorbij in ons land, maar de griepvirussen zullen in de komende weken nog in mindere mate blijven circuleren.

Het WIV verklaart het einde van de griepepidemie in België 
Tussen 4 en 10 april 2016 is het aantal mensen die hun huisarts met een griepaal syndroom consulteerden nog afgenomen. Met 89 personen per 100.000 inwoners daalde de griepactiviteit tot een niveau onder de epidemische drempel (144 consultaties per 100.000 inwoners).
Het officieel grieplaboratorium van het Instituut heeft vorige week weinig stalen van patiënten toegestuurd gekregen voor analyse. Slechts 38% daarvan waren positief voor het griepvirus.

De seizoensgriep 2015-2016 kort geschetst 
Dit seizoen begon de griepepidemie eind januari en de epidemische piek werd bereikt in de week van 29 februari tot 6 maart met 747 consultaties voor 100.000 inwoners. De epidemie duurde in totaal 10 weken, maar ze kende een matige intensiteit. Sinds het begin van de surveillanceperiode waren zowel het type A als B influenzavirus gelijktijdig in omloop. Het ging vooral om het type A (H1N1) virus en de Victoria lijn van het type B virus. De circulerende stammen kwamen goed overeen met de stammen in de vaccins, maar de Victoria lijn van het type B virus was weliswaar enkel ingesloten in het quadrivalente vaccin.

Het WIV herinnert eraan dat het einde van de griepepidemie niet noodzakelijk overeenkomt met het einde van de griepactiviteit. De influenza virussen zullen immers verder circuleren in de komende weken. Voorzichtigheid blijft dus geboden!
Griep is een virusinfectie, antibiotica hebben in dit geval geen nut! Voor toelichtingen: www.gebruikantibioticacorrect.be

Bron: WIV  / Eigen berichtgeving

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.