Ter Heide

Ter heide stelt zich voor : Ergonomie aan de basis van de zorg

Ter Heide is een gepassioneerde en gedreven zorgspecialist die professionele ondersteuning biedt aan 430 kinderen en volwassenen met een meervoudige beperking. Zowel voor bewoners die zeer mobiel zijn als personen die permanent in een rolstoel zitten. Dat doen we verspreid over vier campussen in Limburg. Om alle bewoners een warme thuis te kunnen bieden en onze medewerkers een aangename werkplek, zetten we al jaren sterk in op ergonomie. 

Ergonomie

Een ergonomische werkplek klinkt misschien vanzelfsprekend in de zorg, maar dat is het niet altijd. Voor Ter Heide ligt ergonomie aan de basis van goed werken en leven. We engageren ons voor een ruime doelgroep met bewoners van alle leeftijden. Naast een verstandelijke beperking hebben onze bewoners soms ook medische problemen, een GES-achtergrond, etc. Dat is een hele uitdaging op vlak van ergonomie. 

Ergonomie leeft in de hele organisatie, ook wat investeringen en bouwprojecten betreft. Preventief werken is daarbij cruciaal, want we willen niet wachten tot problemen zich voordoen om oplossingen te bedenken. We organiseren bevragingen bij medewerkers en brengen noden in kaart op basis van meetinstrumenten. Zo zorgen we voor een juiste inzet van hulpmiddelen op de werkvloer. De werkgroep ergonomie zorgt voor correcte analyses en behoudt het overzicht over de verschillende campussen. 

Naast preventief werken zetten we ook in op het curatieve. Medewerkers die klachten ontwikkelen, kunnen aanvragen indienen voor bijvoorbeeld een hoogteverstelbaar bureau of aangepaste materialen. Om het draagvlak in de organisatie te vergroten, voorzien we regelmatig interne opleidingen. Daar bespreken we cases, delen best practices en stellen we nieuwe hulpmiddelen voor zoals een transfergordel of rolly.  

Met de juiste hulpmiddelen is het ook aangenamer wonen voor onze bewoners. Wanneer je ziet dat iemand terug in bad kan gaan en volop kan genieten van dit ontspanningsmoment, omdat het bad aan hem is aangepast, ga je met een goed gevoel werken. Daarnaast maken de juiste handelingen en materialen ook een wereld van verschil in de omgang met personen. Minder heffen en sleuren betekent meer comfort, wat enorm belangrijk is voor onze doelgroep. 

Het blijft natuurlijk een zoektocht. Ergonomie betekent vaak puzzel- en maatwerk. Daarnaast vraagt een goed ergonomiebeleid vooral om een zeer goede afstemming tussen verschillende diensten. Hulpmiddelen zijn maar zo goed als ze onderhouden worden. Daarom is er een goede samenwerking opgebouwd tussen de werkgroep ergonomie, het economaat, het onderhoudsteam en de technische dienst voor onderhoud en vervanging van materialen. 

Ergonomie blijft bovendien niet steken op beleidsniveau. In de jaarlijkse begroting worden investeringen opgenomen en beslissingen gemaakt op basis van de feedback die we krijgen vanuit de werkvloer. Uiteraard moet je ook flexibel kunnen zijn en je aanpassen aan de steeds veranderende noden van bewoners en personeel. Zo blijven we samen verbeteren! 

Ter Heide

Meer informatie? Zie www.terheide.be 

LEES OOK OP ZORG Magazine:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.