Seminarie Finance & Care

Hoe kan de zorgsector zich op lange termijn duurzaam financieren? Welke financiële lessen kunnen we trekken na een ingrijpend fusieproces? Hoe gaat een zorgorganisatie om met de steeds belangrijker wordende personeelskost? ZORG Magazine brengt op 25 oktober finance professionals en algemeen verantwoordelijken uit de brede zorgsector samen om na te denken over deze en anderen uitdagingen.

WANNEER EN WAAR?

Dinsdag 25 oktober 2022, van 12u – 17u30 @ Sint-Pietersabdij, Gent

PROGRAMMA

12-13 u: Lunch verzorgd door Djar

Guido Perremans (CEO Armonea)

Personeel: capex, opex of inkomsten ?

Vandaag zijn human ressources een schaars goed geworden. Een boekhoudkundige kost of moeten we het als een investering gaan bekijken? Creatief zijn in een veranderende maatschappelijke omgeving is niet langer een ‘nice to have’ maar een overlevingsstrategie.

Isabelle Périlleux (Financieel-administratief directeur bij VITAZ)

Impact van een fusie tussen 2 ziekenhuizen op financieel vlak

Op 1/7/2018 werden AZ Nikolaas en AZ Lokeren bestuurlijk samengevoegd. Op 1/1/2022 fusioneerde de beide ziekenhuiserkenningen tot 1 nieuwe ziekenhuiserkenning Vitaz.

Deze fusie had heel wat implicaties voor het financieel departement. Beide ziekenhuizen werkten met verschillende IT systemen met een belangrijk migratie traject tot gevolg, alsook was er een verschil in financiële regeling in beide ziekenhuizen. Daarnaast betekende de fusie een verschuiving en centralisatie van afdelingen en activiteiten waar heel wat financiële simulaties rond gebeurden.   Het samenvoegen van 2 ziekenhuiserkenningen tot 1 erkenning had bovendien gevolgen op het budget financiële middelen.

De fusie gaf ook de opportuniteit om de bestaande operationele processen binnen de boekhouding onder de loep te nemen en in vraag te stellen en verder te automatiseren.

Tot slot werd de keuze gemaakt om de campus in Lokeren om te vormen tot een locomotorisch centrum in combinatie met ambulant poliklinisch centrum wat geleid heeft tot een nieuwbouwdossier met subsidieaanvraag bij de overheid.

14u30-15u: Koffie 

Koen Dejonckheere (CEO van GIMV)

Een internationale vinger aan de pols voor een duurzame zorgfinanciering

Minister Vandenbroucke bereidt een nieuw model voor de toekomstige ziekenhuisfinanciering voor. De zorginstellingen moeten keuzes maken tussen het ‘nu’ (kosteninflatie) en het duurzame ‘later’ (infrastructuur, digitalisering…). Hoe kan de zorgsector zich op lange termijn duurzaam financieren… met ook een blik op wat de buren doen.

16u30-17u30: Netwerkdrink 

Met dank aan onze partners:

Inschrijven

Wanneer

Locatie

Prijs

Voorwaarden

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.