Extra ondersteuning voor patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen

Extra ondersteuning voor patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen

De patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen krijgen meer ondersteuning en meer inspraak om hun rol in de gezondheidszorg mee te blijven vormgeving. Dat is vandaag op de ministerraad beslist.

De patiëntenverenigingen krijgen meer financiële steun. Hun toelage stijgt met een kwart miljoen, naar 763.412 euro. “Toegankelijke, betaalbare en hoogstaande zorg voor elke patiënt: daar zetten patiëntenverenigingen zich voor in. Om die doelstelling maximaal in beleid om te zetten, is de stem van patiënten cruciaal”, zegt minister Frank Vandenbroucke.

De extra investering moet het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) en haar Waalse tegenhanger LUSS toelaten hun activiteiten uit te breiden om de stem van de patiënt in het federale gezondheidszorgbeleid nog te versterken. Met de extra ter beschikking gestelde middelen zullen zijn in twee extra provincies een gelijkaardige ondersteuning ontplooien.

Zelfhulpgroepen

“De verhoging van het budget voelt als een erkenning voor het belangrijke werk”, vertelt Else Tambuyzer, directeur van het VPP. “In Limburg is onze gezamenlijke antenne (Zelfhulpondersteuning en patiëntenparticipatie vzw, kortweg ZOPP) niet meer weg te denken. ZOPP maakte Limburg pionier in het inzetten van ervaringsdeskundigen in ziekenhuizen en beleidsorganen. Patiënten krijger er via hun vereniging een stem in het beleid, de kwaliteit en de organisatie van de zorg.”

ZOPP ontlast ook de patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen door hen te helpen met administratieve en beleidsmatige taken. Zo krijgen de verenigingen meer tijd voor hun kernopdracht: opkomen voor de belangen van hun achterban en lotgenotencontact. “Het is onze droom om in elke provincie praktische, inhoudelijke en beleidsondersteuning te kunnen bieden”, aldus Peter Gelen van Trefpunt Zelfhulp vzw.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.