Foodcost

De keuken financieel onder controle houden: méér dan foodcost alleen

Een grootkeuken runnen in de zorgsector is meer dan alleen een culinaire uitdaging. De financiële aspecten die erbij komen kijken zijn zeker niet te onderschatten. Hierbij is de foodcost slechts een van de vele facetten die in kaart gebracht moeten worden.
 
Dikwijls is het in eerste instantie de foodcost die men analyseert. Wanneer zorginstellingen hun foodcost met elkaar vergelijken, mogen ze zich echter niet blindstaren op dat ene cijfer. Het cijfer op zich geeft namelijk niet weer wat er allemaal achter schuilt. De ene rekent de koffie mee, de andere niet. De ene biedt wijn aan in die prijs, de andere niet. Is er wel of geen yoghurt bij het ontbijt, en is er meergranenbrood? Je moet benchmarken op de juiste manier. Baseer je dus op de concrete inhoud. Maar bij voorkeur beperk je je niet alleen tot de foodcost. Trek het breder, bekijk het volledige financiële plaatje van de keukenwerking om te weten waar je staat en wat er mogelijk is in de toekomst.
 
Waar gaan we naartoe de komende jaren met de keukenwerking? Het is een vraag die zich om verschillende redenen kan opdringen. Mogelijk roept de verouderde infrastructuur binnenkort om vernieuwing, gaat er een kok in pensioen of wil je investeren in meer kwaliteit.
 
Een extra vraagstuk dat zich mogelijk aanbiedt hierbij is de vraag of je je keuken wel nog in eigen beheer zou doen? Op het eerste zicht lijkt uitbesteden een verlossing. Maar uiteindelijk geef je een centraal aspect van je woonzorgcentrum uit handen. Mocht je kiezen voor uitbesteden, is meten en opvolging cruciaal. Wat is de kwaliteit die ik krijg en staat die in verhouding tot de prijs die ik ervoor betaal? Doorgaan met eigen beheer is de culinaire ziel in je woonzorgcentrum houden, maar vereist dan weer voldoende organisatorische inspanningen. Bovendien is het soms moeilijk om van je eigen werking te zien welke verbeteringen je niet opmerkt. Een paar adviserende externe ogen kunnen wonderen doen.
 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.