Gastro-enterologie AZ Sint-Blasius breidt uit en innoveert

Gastro-enterologie AZ Sint-Blasius breidt uit en innoveert

Na de nieuwe pijnkliniek, breidt AZ Sint-Blasius in Dendermonde nu ook de dienst gastro-entologie uit. De dienst kreeg een nieuwe locatie in het ziekenhuis, wat zorgt voor meer comfort, ruimte en privacy voor de patiënten.

De Dendermondse dienst gastro-enterologie is de voorbije jaren sterk gegroeid, onder meer omdat steeds meer mensen een preventief onderzoek laten uitvoeren. In 2021 werden er ruim 7.000 mensen onderzocht. Nu kreeg de dienst een nieuwe locatie op de tweede verdieping van de westvleugel, naast het nieuwe pijncentrum.

Dankzij de uitbreiding is er meer comfort, ruimte en privacy voor de patiënt. Op de nieuwe locatie is er een aparte wachtzaal voor patiënten die op raadpleging komen en zij die voor een behandeling of onderzoek komen. Die aparte flow zorgt voor privacy, maar garandeert ook een rustiger omgeving voor patiënten en medewerkers.

Innovatie

Het team van de dienst gastro-enterologie van AZ Sint-Blasius zet sterk in op innovatie: twee ultranieuwe technieken zorgen voor een nog betere diagnose en meer veiligheid.

Zo gebeuren endoscopische onderzoeken in het nieuwe centrum vanaf nu met ondersteuning door software met artificiële intelligentie, gekoppeld aan de camera waarmee het onderzoek gebeurt. Het gebruik van artificiële intelligentie tijdens een onderzoek zorgt voor een toename in het percentage van gevonden poliepen. Dit draagt verder bij tot de preventie van colorectale kanker.

Een nieuw hightech toestel zorgt daarnaast voor een computergestuurde voorreiniging; de allernieuwste was- en droogtoestellen zorgen voor een perfecte desinfectie van de scopen en maximale patiëntveiligheid.

“Met het nieuwe endoscopiecentrum tillen we de kwaliteit van de zorg naar een nog hoger niveau,” zegt dr. Erwin Colpaert, medisch diensthoofd. “Het centrum heeft alles: de juiste omkadering, innovatieve technologie en een patiëntgerichte zorgbeleving. We mogen gerust stellen dat we een state-of-the-art centrum zijn, waarin de patiënt centraal staat.”

Nieuw dagcentrum

In het endoscopiecentrum opent in januari 2023 ook het nieuwe IBD-dagcentrum – ‘inflammatory bowel disease’ – voor patiënten met aandoeningen als de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa. “Patiënten krijgen zo voortaan het infuus op de dienst gastro-enterologie zelf,” legt dr. Colpaert uit. “Dat zorgt voor een nog betere begeleiding en een vlotte dienstverlening.”

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.