indonesischemeoder_kind_zorganderstvLR.jpg

GBCHealth Award voor Philips telezorgdienst

Philips-dienst Mobile Obstetrics Monitoring (MOM) strijkt met hoogste eer in de categorie ‘Women and Girls’ bij de door GBCHealth georganiseerde ‘Business Action on Health Awards 2016’· 

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) heeft vandaag bekendgemaakt dat zijn telezorgdienst Mobile Obstetrics Monitoring (MOM) de hoogste onderscheiding heeft gekregen bij de ‘Business Action on Health Awards 2016’ van GBCHealth in de categorie ‘Women and Girls’. De schaalbare connected zorgdienst van Philips voor mobiele verloskundige controle op basis van smartphones is ontworpen om aanstaande moeders te identificeren die een hoog risico op met de zwangerschap samenhangende complicaties lopen en om de sterftecijfers van moeders te helpen reduceren. De oplossing breidt de dekking van mobiele monitoring uit en komt tegemoet aan behoeften die zowel in steden als op het platteland bestaan. De dienst maakt deel uit van Philips’ strategie om connected zorgoplossingen te bieden die locatie-onafhankelijk zijn en die toegang tot hoogwaardige geïntegreerde zorg mogelijk maken. De award werd op 17 mei 2016 uitgereikt op de vierde ‘Women Deliver’-conferentie in het Deense Kopenhagen.

“We zijn vereerd met de erkenning – op zo’n invloedrijk evenement – van onze telezorgdienst voor verloskundige controle waarmee we de levens van vrouwen die kampen met risicovolle zwangerschappen, helpen verbeteren”, aldus Derek Smith, General Manager van de afdeling Hospital to Home bij Philips. “Met deze oplossing op app-basis stellen we artsen in staat om deze vrouwen veel sneller te herkennen, ook in afgelegen plattelandsgebieden. We hebben laten zien dat complicaties kunnen worden voorkomen door vrouwen op het juiste moment toegang te bieden tot competente zorgaanbieders en de juiste zorgtechnologie. Dit kan een enorme impact hebben op de kwaliteit van kraamzorg en op de gezondheid van zowel de moeder als het ongeboren kind.” 

De uitdaging

Dagelijks sterven wereldwijd ongeveer 830 vrouwen aan met de zwangerschap of bevalling samenhangende complicaties, waarbij 99% van deze sterfgevallen plaatsvindt in groeiregio’s en in arme plattelandsgebieden [1]. De mobiele Philips-dienst voor verloskundige controle moet de moedersterfte reduceren door zorgverleners in staat te stellen aanstaande moeders toegang te bieden tot hoogwaardige gezondheidszorg, waar ze zich ook bevinden. Tijdens een pilot-programma van één jaar in samenwerking met het Bunda Medical Center in Padang (Indonesië) hielp de MOM-dienst om de tijdige detectie van risicovolle zwangerschappen te verdrievoudigen. Geen enkele van de 650 zwangere vrouwen die aan het pilot-programma deelnamen, overleed aan vermijdbare oorzaken die met de zwangerschap en de bevalling samenhingen. De eerste volledige implementatie van deze innovatieve connected zorgoplossing vond plaats in de Sijunjung-regio van West-Sumatra (Indonesië) in januari 2016. 

“Na het enorme succes van het pilot-programma in Padang was West-Sumatra het eerste district in Indonesië dat een volwaardige commerciële versie van de MOM-dienst invoerde,” aldus dr. Edwin Suprayogi, hoofd van het betreffende zorgdistrict. “We zien nu al hoe de dienst helpt om in deze regio verschil te maken in het leven van moeders die moeite hebben om van hun huis naar de dichtstbijzijnde kliniek te reizen. Zonder dergelijke toegang tot zorg worden risicovolle zwangerschappen vaak te laat opgemerkt. Deze telezorgoplossing helpt om deze vrouwen veel sneller te identificeren, zodat ze de hoogwaardige zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben – waar ze zich ook bevinden.”

Mobile Obstetrics Monitoring (MOM) van Philips

De MOM-dienst bestaat, naast scholing en voorlichting, uit twee apps voor de mobiele telefoon. De eerste app stelt kraamhulpen in staat om vitale meetgegevens te verzamelen, zoals gewicht, bloeddruk en temperatuur, en om deze met het MOM-webportal te synchroniseren. Met de tweede app kunnen artsen deze gegevens volgen en de zwangerschapstoestand van een vrouw bekijken. Specialisten van regionale centra voor eerstelijnszorg hebben via een webportal eveneens toegang tot deze gegevens om de situatie van vrouwen te bewaken en risicovolle zwangerschappen met behulp van een dashboard-interface te beoordelen. 

Vierde ‘Women Deliver’-conferentie

De driejaarlijkse ‘Women Deliver’-conferentie is een van de grootste conferenties ter wereld over gezondheid, rechten, gendergelijkheid, educatie, welzijn en economische zelfstandigheid voor meisjes en vrouwen. Tijdens de editie van 2016 in Kopenhagen kwamen meer dan 5.000 aanwezigen – waaronder voorvechters van vrouwenrechten, beleidsmakers, journalisten, jongeren, onderzoekers en leiders uit de publieke en private sector – samen om te laten zien hoe meisjes en vrouwen het zwaartepunt van ontwikkelingsinspanningen kunnen worden en wat de effecten daarvan zijn.

Philips heeft een white paper opgesteld, ‘Mobile Obstetrics Monitoring (MOM) as a model for community-based antenatal care delivery in a low-resource setting’, dat hier kan worden gedownload. De impact van de MOM-dienst is verder onderstreept doordat Philips Indonesia Telehealth onlangs door adviesbureau Frost & Sullivan is uitgeroepen tot Company of the Year 2015.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.