'Geef familie plaats in hersteltraject bij psychisch lijden'

Dringend meer nood aan grotere betrokkenheid van familie en naasten in geestelijke gezondheidszorg

Brussel, 23 juni – In de geestelijke gezondheidszorg krijgt de familie van de patiënt te weinig plaats met soms schrijnende situaties tot gevolg. En dat moet veranderen, vindt het Familieplatform. Want wordt familie wel betrokken, dan zijn de prognoses voor herstel veel beter. Vandaag lanceert Familieplatform samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid en bevoegd minister van Welzijn Wouter Beke de campagne ‘Naast(en) samen zorgen voor mekaar’; om zo de Familiereflex, een nieuwe richtlijn voor de zorgsector, te lanceren.

‘Stel je voor dat je kind ernstig gewond raakt. Je rijdt naar de spoedafdeling, geeft je zoon of dochter af. Vervolgens wordt de deur voor je neus dicht gedaan met de boodschap dat je de eerste tien dagen niet op bezoek mag komen. Niemand zou dat aanvaarden’, vertelt Kim Steeman, directeur van het Familieplatform. ‘Maar dat is wel wat er te vaak gebeurt wanneer mensen met psychische problemen worden opgenomen. De familie krijgt geen info, weet niet waar haar kind, partner, ouder, broer of zus terechtkomt of wat er staat te gebeuren.’

Dat kan en moet dus anders vindt het Familieplatform. Daarom wil het de zorgsector en de samenleving sensibiliseren om familie en naasten een plaats te geven in het hersteltraject. Minister van Welzijn Wouter Beke stelde hiervoor een nieuwe Multidisciplinaire richtlijn op; de Familiereflex die ervoor ijvert om naasten te betrekken in deze zorg. ‘De zorg- en welzijnssector levert buitengewoon werk. Met de Familiereflex moedigen we hen nog meer aan om zorg op maat te bieden door een sterk partnerschap op te bouwen met de omgeving van personen met een psychische kwetsbaarheid. Uiteraard moeten ook zij de juiste ondersteuning krijgen zodat we samen zorg kunnen dragen. Ik ben dankbaar dat het Familieplatform hierin het voortouw wil nemen’, weet minister Beke.

page1image1744256

Vandaag lanceerde de minister samen met het Familieplatform de campagne ‘Naast(en) samen zorgen voor mekaar’ om die Familiereflex breed uit te dragen. ‘Wij willen de zorgsector aanmoedigen om samen flexibel aan de slag te gaan met familie’, zegt Kim Steeman. ‘De hulpverlener speelt een belangrijke rol in het herstelproces van de cliënt en ook patiënten hebben zelf nog te vaak het gevoel dat ze hun familie niet te veel willen belasten. Ze voelen schroom om hun familie te betrekken, terwijl de familie zelf wel klaar staat om te helpen, maar nog dikwijls buitenspel wordt gezet.’ Familie en andere naasten zijn weliswaar van onschatbare waarde. ‘Want zij kennen de cliënt door en door en zijn dus een waardevolle bron van informatie. Daarnaast zijn zij, omwille van alle gevolgen die het psychisch lijden met zich meebrengt, vaak een onrechtstreeks slachtoffer en hebben ze daarvoor ondersteuning nodig. In essentie hebben we allemaal hetzelfde doel voor ogen: het herstel en welzijn van de cliënt. Allen samen kunnen ze zo een onwaarschijnlijk sterk team vormen.’

Om die switch mee vorm te geven, organiseert het Familieplatform vanaf 24 juni infosessies voor zorgprofessionals om aan te geven hoe ze dat moeten aanpakken. Verder is er ook de Quickscan, zodat organisaties zelf kunnen testen waar ze vandaag staan in het toepassen van die Familiereflex. Het is de ambitie van het Familieplatform om op korte termijn zoveel mogelijk professionele hulpverleners met deze richtlijn aan de slag te laten gaan.

page2image1731264

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.