Typ om te zoeken

In the spotlight Techniek

Geïntegreerde kijk op brandveiligheid

Delen

Al meer dan twintig jaar is ENGIE voorstander van een geïntegreerde, holistische kijk op brandveiligheid. In hun filosofie is het een onderdeel dat naadloos moet ingepast worden in de volledige risicobeheersing. Daarom zet het bedrijf sterk in op de samenhang tussen alle gebouwtechnieken. Het einddoel: één geïntegreerd systeem, dat rekening houdt met alle facetten van veiligheid en comfort.  

Volledige risicobeheersing 

Onze geïntegreerde aanpak laat toe om verschillende technieken beter te benutten en een betere interactie te bekomen”, stelt Patrick Naze, verantwoordelijk voor het departement Security & Audiovisual. “Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij er een brandalarm afgaat. Dan moet de toegangscontrole aangestuurd worden om de deuren automatisch te sluiten of (vooral) te openen. Afhankelijk van het alarm kunnen we automatisch de ventilatie en de noodverlichting aansturen, en enkele camera’s op de brandhaard of de plaats van het alarm laten richten. Dat laat toe om meteen de oorzaak van de brand en het type brand te verifiëren.”  

ENGIE is al jarenlang één van de specialisten op vlak van geïntegreerde beveiliging in kritische infrastructuur in België. Denk bijvoorbeeld aan luchthavens, gevangenissen, logistieke gebouwen of het openbaar vervoer. Maar ook in de zorgsector is de onderneming verantwoordelijk voor de installatie van heel wat branddetectie en blussystemen.  Denk bijvoorbeeld aan het AZ Sint Maarten waar ENGIE verantwoordelijk was voor de installatie van alle technieken 

Nieuwe brandcentrale 

Recent lanceerde ENGIE ook een nieuwe versie van de Fideni MKV-brandcentrale. Die is intussen aan de vijfde generatie toe. “De centrale verzekert continuïteit bij klanten. De vernieuwing laat toe om de centrale eenvoudig uit te breiden. Verschillende centrales kunnen aan elkaar gekoppeld worden waardoor ze ingezet kan worden voor grotere systemen, met 20.000 detectoren en meer. Voor dit soort toepassingen bestond er nog geen centrale op de markt.” 

Patrick Naze: “Een ander voordeel is dat de centrale op verschillende protocollen van branddetectoren kan functioneren, en zelfs een mix van verschillende protocollen ondersteunt. Een niet te verwaarlozen voordeel voor bestaande installaties, die uitgerust zijn met verschillende types detectoren.”  

Fideni MKV5 is bovendien integreerbaar in het open gebouwbeheersysteem ICAROS+ van ENGIE. Dit systeem brengt alle gebouwtechnieken samen in één duidelijk en makkelijk te bedienen totaalplatform. Zo behoudt de klant op elk moment overzicht en controle over zijn gebouw. Bij een mogelijk incident kan de operator gepast reageren dankzij de operationele workflows, die hem stap voor stap begeleiden bij het afhandelen van een alarmprocedure. De automatische rapportering van incidenten helpt dan weer om de alarmafhandeling te evalueren en procedures te optimaliseren. 

Ontdek al onze oplossingen op onze website: engie.be/healthcare  

of contacteer ons via: [email protected]om

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *