bloedname_zorganderstvLR.jpg

Genetische centra maken NIPT-test goedkoper

Dankzij een gezamenlijke beslissing van de 8 erkende Belgische genetische centra betaalt u voortaan 100 euro minder voor een niet-invasieve prenatale test (NIPT).

NIPT meer betaalbaar

Sinds enkele jaren wordt NIPT aangeboden door de Belgische genetische centra. Na uitvoerige validatie bekwamen alle centra een bijzonder kwaliteitslabel van de overheid voor deze test (BELAC accreditatie – ISO 15189). Op dit moment werden reeds meer dan 30.000 genoomwijde analyses succesvol afgewerkt. De test heeft een ongeziene gevoeligheid van praktisch 100% voor detectie van trisomie 21, 18 en 13.  Er werd tot nog toe geen enkele vals negatieve trisomie 21 gerapporteerd.  
 
Dankzij technologische verbeteringen, toegenomen expertise en productiviteit kunnen de genetische centra de test aan de gereduceerde prijs van 290€ aanbieden. Deze beslissing werd, in afwachting van een kader voor terugbetaling, collegiaal genomen onder de 8 genetische centra die nationaal erkend zijn door het ministerie van volksgezondheid.

Doel NIPT

De test spoort het syndroom van Down (trisomie 21), het syndroom van Edwards (trisomie 18) en het syndroom van Patau (trisomie 13) op bij een ongeboren kind aan de hand van een eenvoudige bloedtest.

Meer informatie

Lees meer over deze niet-invasieve prenatale test (NIPT).

Bron: UZ Leuven

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.