Vijf procent van de CO2-uitstoot afkomstig van de gezondheidszorg, wordt veroorzaakt door anesthesie. Lachgas, desflurane en sevoflurane gassen zijn de grootste boosdoeners. Om die reden besloot de dienst anesthesie van het Imeldaziekenhuis in 2018 het gebruik ervan te verminderen. Desflurane werd volledig geschrapt. Ook worden er steeds meer technieken gebruikt waarbij inhalatie-anesthetica overbodig is.
In de westerse wereld is de gezondheidszorg verantwoordelijk voor ongeveer 5 procent van de totale ecologische voetafdruk, zeggen studies. Binnen de sector is het vooral algemene anesthesie dat zorgt voor een hoge CO2-uitstoot, en dan hoofdzakelijk het gebruik van lachgas, desflurane en sevoflurane gassen. “We bevinden ons in een mooie groene omgeving, en wilden dat ook zo behouden”, vertelt hoofdarts Philip Rijkers van het Imeldaziekenhuis.
De dienst keek in eigen boezem: hoe kon de uitstoot tijdens hun werking beperkt worden?. “We moesten, waar mogelijk, het gebruik van de meest schadelijke dampen en gassen stoppen en het verbruik van de andere dampen tot een minimum beperken.” In 2018 stelde men een actieplan op, waarvan vandaag de vruchten worden geplukt.
Nieuwe toestellen en technieken
“In de eerste fase, in 2019, werd het gebruik van lachgas als middel om mensen in slaap te brengen volledig gestopt. In de periode van 2019-2020 werden er als tweede fase een aantal nieuwe en zeer efficiënte high-end anesthesietoestellen geïnstalleerd”, vertelt dr. Guy Schols, medisch diensthoofd Anesthesie. Ook de anesthesietechnieken werden onder de loep gehouden en aangepast. “Dit jaar, fase drie, werd het gebruik van de stof desflurane volledig gestopt en werden er steeds meer technieken gebruikt waarbij er geen inhalatie-anesthetica dient gebruikt worden. Deze acties zorgden ervoor dat de ecologische voetafdruk van de dienst daalde met meer dan 90 procent, zonder in te boeten op veiligheid of kwaliteit.”
Concreet is het ziekenhuis in Bonheiden er tussen 2018 en 2022 in geslaagd haar CO2-uitstoot te beperken met een CO2-equivalent van 1.600.000 kg. Even ter vergelijking: de gemiddelde voetafdruk van een persoon in het Westen bedraagt ongeveer 10.000 kg per jaar. “Dit wil dus zeggen dat wij dankzij onze aangepaste werking zorgen voor een vermindering van de CO2-voetafdruk van 160 personen of het equivalent van 16 miljoen gereden kilometers per jaar met een gemiddelde wagen (100 g CO2/km)”, verduidelijkt dr. Guy Schols.
LEES OOK OP ZORG MAGAZINE: