ernstige depressies

Grootschalig onderzoek naar effect ontstekingsremmers bij ernstige depressie

Bij een derde van de ernstige depressies is een ontsteking in het lichaam de drijvende kracht. Deze patiënten zijn niet geholpen met de gebruikelijke behandelingsmethoden. Om de immuungerelateerde vorm van depressie beter te kunnen detecteren en behandelen, scharen vier universiteiten en het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel zich achter het ‘INSTA-MD’-project. “Doel is om te kijken of en welke reeds bestaande ontstekingsremmers het meeste kans op herstel geven.”

Ongeveer één op vijf Vlamingen krijgt gedurende zijn leven te maken met één of andere vorm van depressie. De oorzaak is doorgaans psychologisch, maar soms ook lichamelijk. Bij een derde van de ernstige depressies is een ontsteking in het lichaam de drijvende kracht. Bij deze patiënten, die een té actief immuunsysteem hebben, falen traditionele behandelingen met antidepressieve en/of therapie. In Vlaanderen hebben meer dan 100.000 patiënten met depressie verhoogde ontstekingswaarden.

Onderzoekers van Universiteit Antwerpen, KU Leuven, Vrije Universiteit Brussel, UMC Amsterdam en het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel, gaan op zoek naar een oplossing. Het ‘INSTA-MD’-project krijgt zo’n 1,2 miljoen euro steun van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).“Binnen het ‘INSTA-MD’-project zal een test worden gedaan op basis van het C-creatief proteïne, een gemakkelijk toegankelijke immuunmerker die deze vorm van immuungerelateerde depressie kan ontdekken en de respons op een specifieke behandeling kan voorspellen”, vertelt prof. dr. Manuel Morrens, hoogleraar Universiteit Antwerpen en academisch diensthoofd bij UPC Duffel. “Wanneer één of meer eerstelijnsbehandelingen falen, kan de huisarts zelf deze test uitvoeren. Hiermee zullen zij sneller een diagnose kunnen stellen zonder dat een verwijzing naar de psychiater nodig is. Wachttijden en honoraria voor specialisten kunnen zo vermeden worden.”

Onderzoeken op doeltreffendheid

Minocycline en Celecoxib zijn medicatie die gebruikt worden in de behandeling van infecties als gevolg van een ontregeld immuunsysteem, zoals huidinfecties, luchtweginfecties, syfilis, gewrichtspijn of artritis. “Uit recente studies blijkt deze medicatie ook heilzaam te zijn in de behandeling van de immuungerelateerde vorm van depressie. In het ‘INSTA-MD’-project gaan we het gebruik van deze medicatie verder onderzoeken op hun doeltreffendheid, als aanvullende behandeling op antidepressiva”, vertelt dr. Livia De Picker, postdoctoraal onderzoeker Universiteit Antwerpen en psychiater UPC Duffel.

Aan het onderzoek zullen zo’n 240 patiënten met ernstige depressie deelnemen, patiënten bij wie eerdere klassieke behandelingen faalden. Aanbevelingen zullen worden verspreid onder onderzoekers, clinici, verzorgers en patiënten in Vlaanderen, België en Europa. Finaal zullen ook Europese richtlijnen worden ontwikkeld.

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.