GZA Ziekenhuizen investeert in zorgkwaliteit, uniforme werking en patiëntencomfort met vier nieuwe CT-scanners

Antwerpen, 5 maart 2020 – Vandaag neemt GZA Ziekenhuizen als eerste in de provincie Antwerpen vier nieuwe, hoogtechnologische CT-scanners van Siemens Healthineers in gebruik. Die investering verhoogt de zorgkwaliteit van patiënten, garandeert een betere beeldkwaliteit en zorgt voor een betere, uniforme werking tussen de drie campussen van het ziekenhuis. Ongeacht de campus waar de patiënt zich aanbiedt, kunnen radiologen, naargelang hun specialiteit, de beelden analyseren. De scanners werden vandaag officieel ingehuldigd.

Vanaf vandaag gaat de groep van 17 radiologen met vier nieuwe CT-scanners van Siemens Healthineers aan de slag. De dienst radiologie van GZA Ziekenhuizen voert jaarlijks 204 000 radiologische onderzoeken uit bij 139 000 patiënten. De nieuwe scanners laten toe de CT- onderzoeken efficiënter en effectiever te beoordelen. Dit “state-of-the-art” toestellenpark stelt GZA Ziekenhuizen in staat om, met een overkoepelend platform als leidraad, preciezere onderzoeken uit te voeren en het comfort van de patiënt te verbeteren.

“De innovatie in radiologie gaat bijzonder snel”, vertelt dr. Filip Deckers, diensthoofd radiologie en medische beeldvorming van GZA Ziekenhuizen. ”Om de nieuwste technieken te kunnen toepassen, en zo de patiënt de beste zorg te garanderen, zijn regelmatige investeringen nodig. Vandaag hebben we toptechnologie in handen die toegankelijk is vanop elke campus en die voor onze patiënten steeds dezelfde zorgkwaliteit mogelijk maakt. Bovendien zijn we met deze investering ook klaar om op termijn een gespecialiseerd centrum voor longkankerscreening te worden. Een dergelijke screening kan volgens het NELSON-onderzoek de sterftecijfers ten gevolge van longkanker met bijna 24 % doen dalen”.

Campusoverkoepelend softwareplatform

De vier nieuwe CT-scanners werden stapsgewijs geplaatst op de drie campussen van
GZA Ziekenhuizen: Sint-Jozef in Mortsel, Sint-Augustinus in Wilrijk en Sint-Vincentius in Antwerpen. “De radiologen die op de verschillende campussen actief zijn, werken op één campusoverkoepelend platform voor de opvolging van de onderzoeken,” vertelt dr. Filip Deckers. “Op die manier kan, indien nodig, het onderzoek van elke patiënt wordendoorgestuurd naar de radioloog die zich gespecialiseerd heeft in die bepaalde ziekte, ongeacht de campus waar hij of zij zich bevindt of waar de patiënt het onderzoek liet uitvoeren. Deze innovatie past volledig binnen het principe van GZA Ziekenhuizen: “Best images seen by the best eyes”. Die uniformiteit over de verschillende campussen heen heeft als voordeel dat de patiënt niet aan één locatie gebonden is, maar de scan kan laten nemen op de campus van zijn of haar eigen keuze.”
Betere beeldkwaliteit en zorg voor patiënt
De nieuwe CT-scanners zijn uitgerust met zogenaamde spectrale beeldvorming. Dat maakt het mogelijk om pathologieën op te sporen die op een conventionele CT-scanner niet of minder precies detecteerbaar zijn. Doordat de nieuwe CT-scanners worden ondersteund door artificiële intelligentie, kunnen ze zich bijvoorbeeld in real time aanpassen aan het ademhalingspatroon van de patiënt. Daardoor kan een letsel duidelijker gelokaliseerd worden. “De beelden zijn bovendien preciezer en van een betere kwaliteit. Dat zorgt ervoor dat patiënten minder vaak een tweede onderzoek moeten laten uitvoeren”, vertelt Glenn To, Business Manager Computed Tomography & Radiation Oncology BeLux bij Siemens Healthineers. “Daarnaast is er een aanzienlijk lagere stralingsdosis nodig om de beelden te maken. Ook voor anderstalige patiënten is er een voordeel: Dankzij de artificiële intelligentie (AI)-technologie kunnen de nieuwe scanners de patiënt instructies geven in zijn of haar eigen taal.”
GZA Ziekenhuizen omvat drie campussen: Sint-Augustinus in Wilrijk, Sint-Vincentius in Antwerpen en Sint-Jozef in Mortsel. De groep streeft ernaar om zowel op medisch als logistiek vlak haar diensten uit te rusten met vooruitstrevende technologie, met als bedoeling de zorgkwaliteit en de patiëntveiligheid te optimaliseren. Voortdurend wordt het zorgaanbod aangepast aan nieuwe evoluties en behoeften van patiënten, zorgverstrekkers en overheid. GZA Ziekenhuizen telt zo’n 3 200 medewerkers en een 400-tal artsen. Elke dag vinden zo’n 1 300 patiënten de weg naar GZA Ziekenhuizen.
Siemens Healthineers AG (Beursgenoteerd in Frankfurt, Duitsland; DE:SHL) zet haar schouders onder de gezondheidszorg van de toekomst. Als toonaangevende speler in medische technologie gevestigd in Erlangen, Duitsland, ondersteunt Siemens Healthineers via haar lokale vestigingen zorgverleners wereldwijd in hun ambitie om de precisiegeneeskunde uit te breiden, de patiëntervaring te verbeteren en hun zorgverlening te transformeren en digitaliseren.
Siemens Healthineers investeert daarom continu in de verdere ontwikkeling van haar diensten- en productportfolio. Haar AI ondersteunde toepassingen en digitaal aanbod zijn onmisbaar in de volgende generatie van medische technologie en zullen het bedrijf en haar positie in de in-vitrodiagnostiek, medische beeldvorming voor therapie en in-vivodiagnostiek verder verstevigen. Siemens Healthineers biedt daarnaast een scala aan diensten en oplossingen dat zorgverleners in staat stelt om patiënten een efficiënte zorg van de hoogste kwaliteit te bieden.
In het fiscale jaar 2019, dat eindigde op 30 september 2019, realiseerde Siemens Healthineers een omzet van € 14,5 miljard en een gecorrigeerde winst van € 2,5 miljard. Siemens Healthineers heeft wereldwijd ongeveer 52 000 werknemers in dienst.
Meer informatie is beschikbaar op www.siemens-healthineers.com en www.siemens-healthineers.be.

page1image1793088page1image1792864

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.