Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS)

GZA + ZNA = ZAS

De Antwerpse ziekenhuizen ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en GZA Ziekenhuizen zijn verloofd: op 1 januari 2024 willen ze trouwen en één ziekenhuis vormen. Het nieuwe ziekenhuis zal ‘Ziekenhuis aan de Stroom’ (ZAS) heten. De verschillende raden van bestuur hebben de intentie om te fuseren goedgekeurd.

Door samen te gaan willen ZNA en GZA de inwoners vlak bij huis nog betere basiszorg en hooggespecialiseerde zorg bieden. Daarbij willen ze ook méér kunnen investeren in zorg en infrastructuur. Beide ziekenhuizen werken al zes jaar samen: eerst als groepering, later als netwerk. Nu komen ze samen in Ziekenhuis aan de Stroom.

Eén ziekenhuis

In Antwerpen hebben ze nagedacht over de nieuwe naam en het bijhorende logo. Om te benadrukken dat ZAS één ziekenhuis is, is bewust gekozen voor ‘ziekenhuis’ (enkelvoud) en niet voor ‘ziekenhuizen’ (meervoud), zo klinkt het in een mededeling.

ZAS Logo

Het ZAS-logo is op zijn beurt “warm, verbonden, krachtig, simpel en fris”, zo stelt men. Het groen verwijst naar de kleur van operatieschorten, uniformen en steriele doeken.

De letters die aan elkaar hangen, dat verwijst dan weer naar de Schelde. De symmetrie in het logo symboliseert de medische, wetenschappelijke wereld die de Antwerpenaars ondersteunt.

De onregelmatige buitenvorm, tot slot, staat voor “de organische, menselijke omgeving en kan ook gezien worden als een knipoog naar de vorm van menselijke organen”.

Grootste ziekenhuis van België

Na de fusie zal ZAS goed zijn voor meer dan 3.300 bedden en 10.000 medewerkers, waarvan 1.000 artsen. ZAS is zo het grootste ziekenhuis van het land en een van de grootste van Europa. Willeke Dijkhoffz wordt CEO, Wouter De Ploey voorzitter van de raad van bestuur.

In totaal zal ZAS dertien operationele sites hebben. Daar vinden we zes algemene ziekenhuizen, zes gespecialiseerde ziekenhuizen zes dagcentra voor daghospitalisatie, drie medische centra, een psychiatrisch verzorgingstehuis en een woonzorgcentrum voor patiënten met dementie.

In totaal zal het ziekenhuis zes spoeddiensten tellen, vier materniteiten en 61 operatiekamers.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.