Suïcide-veilig douchepaneel vervangt klassiek bad

Het medisch psychiatrisch centrum Sint-Jozef in Munsterbilzen verving tijdens een proefproject enkele klassieke baden door een SECURITHERM RVS douchepaneel van DELABIE. “Eén van de grootste voordelen van dit paneel was wel dat we het zonder veel breekwerk konden installeren”.
 
De psychiatrische context maakte dat het douchepaneel suïcide-veilig moest zijn. Technisch verantwoordelijke MarcMeers: “Dit paneel heeft een opstelling die daar volledig aan voldoet. Er zijn geen delen waaraan men zich kan verhangen of verwonden, geen zeepschaal of doucheslang, wel afgeronde hoeken en een vaste sproeier. Bovendien zijn de panelen ook vandaalbestendig. Enkel op de geriatrische afdeling kozen we voor een paneel met doucheslang, omdat de verpleegkundigen de patiënten helpen met wassen”.
 
Anti-verbrandingsveiligheid
Dankzij de thermostatische mengkraan, kiest de gebruiker zelf de temperatuur die hij kan verhogen tot maximum 41°C. “Een ingebouwde anti-verbrandingsveiligheid zorgt ervoor dat gebruikers zich nooit kunnen verbranden. Wanneer de koud watertoevoer onderbreekt, sluit ook de warm watertoevoer onmiddellijk automatisch af. Dit systeem vermijdt dat er water van 65°C uit de douchekop komt”.
Legionellapreventie
Dit douchepaneel van DELABIE past ook perfect binnen het legionellaplan van de instelling. “Deze douches werken met een automatische activerings-sensor. Zodra iemand dichter dan tien centimeter bij de sensor komt, begint de douche automatisch te lopen. Is dedouche 24 uur niet gebruikt, gaat hijautomatisch een korte tijd spoelen. Zo vermijd je langdurig stilstaand water
in de leidingen. Dat is het preventieve luik. Maar ook bij een eventuele besmetting of een aantal verhoogdewaardes, kunnen we deze douches snel thermisch desinfecteren. Er zit een verborgen knopje ingebouwd
dat je enkel met een specifiek scherp voorwerp kan activeren. Dit schakeltde thermische beveiliging uit om opdie manier een thermische desinfectiete kunnen uitvoeren. Bij onze andere douchesystemen kunnen we die thermische deblokkering enkel aan dewaterinstallatie zelf opheffen”.
Waterbesparing
Gezien de beperkte muurdiktes is er toch gekozen voor een paneel in opbouw, zelfs op de nieuw betegelde muren. Het paneel kan ook bestaande douchekranen vervangen zonder breekwerken. “Een ander voordeel is dat we zelf kunnen kiezen voor een debiet van 10 liter of 6 liter water perminuut. De verpleging en de patiënten kozen in eerste instantie voor eendebiet van 10 liter per minuut omdat de andere douches met een kleiner debiet volgens hen niet goed spoelden. Op vraag van hen hebben we hetdebiet na verloop van tijd verlaagdnaar 6 liter per minuut. Een eenvoudige ingreep die onze eigen technische dienst uitvoerde. Zowel verpleging als patiënten zijn erg tevreden van de nieuw geplaatste douchepanelen”.
 
Meer info: www.delabiebenelux.com

 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.