MS-glove

Haptische handschoen en VR-bril simuleren MS-symptomen

Hoe ervaart een persoon met MS dagelijkse handelingen? Zorgprofessionals, mantelzorgers en familieleden konden dit vorige week even ervaren. Een nieuw staaltje VR-technologie simuleert symptomen van de ziekte.

In kader van Werelddag Multiple Sclerose nodigden MS-Liga Vlaanderen en AZ Alma zorgprofessionals, mantelzorgers en familieleden van personen met MS uit voor een infosessie rond pijnklachten. Daar werd de MS-glove experience, technologie waarmee men ‘in het hoofd van een patiënt kan kruipen’, voorgesteld.

De intelligente handschoen werd voor de gelegenheid overgevlogen vanuit Groot-Brittannië. De haptische handschoen bootst, in combinatie met de VR-bril en hoofdtelefoon, de beperkte bewegingsvrijheid, tremor en beperkte hand-oog-coördinatie die patiënten ervaren, uit. “Dit was bijzonder leerrijk”, klinkt het.

“Dat AZ Alma deze awareness-tool inzet is geen toeval”, gaat men bij het ziekenhuis verder. “AZ Alma is een referentieziekenhuis voor Oost- en West-Vlaanderen wat betreft opvolging van personen met MS.” Daarbij wordt vooral verwezen naar het werk van dokter Danny Decoo en zijn collega’s, en het expertisecentrum MS/ALS. “Innovatie zit in ons DNA. Technologie en digitale hulpmiddelen kunnen helpen de zorg voor onze patiënt te verbeteren.”

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.