hart- en vaatziekten

Belgen liggen niet wakker van hart- en vaatziekten

Belgen zijn onvoldoende geïnformeerd over hart- en vaatziekten en de bijhorende symptomen. De helft van de Belgen (49 procent) onderschat het jaarlijkse sterftecijfer aan hart- en vaataandoeningen. Nochtans is naar schatting 80 procent ervan, zoals beroertes, te voorkomen.

29 september is Wereld Hart Dag. Naar aanleiding daarvan voerde iVox een online bevraging uit, in opdracht van Novartis. Hoewel hart- en vaatziekten een grote maatschappelijke impact hebben, is de kennis erover beperkt. De maatschappelijke kost van atherosclerose (ASCVD) zou voor 2022 op maar liefst 5 miljard euro neerkomen. Dat terwijl een groot deel (ongeveer 80 procent) van de hart- en vaataandoeningen te voorkomen is. Dat duidt op een groot potentieel voor meer preventie, want samen met kanker is cardiovasculaire sterfte (25 procent) de belangrijkste doodsoorzaak in ons land.

“Meer dan de helft van de Belgen is vandaag niet op de hoogte van zijn of haar cholesterolgehalte”, zegt ook dr. Mathias Vrolix, diensthoofd cardiologie Ziekenhuis Oost-Limburg. “Veel mensen blijven namelijk ongediagnosticeerd totdat een cardiovasculaire gebeurtenis zich voordoet zoals een hartaanval of beroerte”, klinkt het. De resultaten uit het onderzoek bevestigen ook dat de impact van de ziekte onderschat wordt door de bevolking waardoor de maatschappelijke gevolgen onder de radar blijven. De prevalentie van hart- en vaatziekten zal in stijgende lijn blijven evolueren door de toenemende vergrijzing van de bevolking.

Belgen met een hoge cholesterol zijn niet gealarmeerd. Maar liefst de helft van de Belgen met een hoge cholesterol (46 procent) zegt weinig bezorgd te zijn over deze situatie. Het merendeel (85 procent) merkt er niets van in zijn of haar dagelijkse leven. Meer dan de helft van de Belgen (53 procent) met een hoge cholesterol, geeft aan geen grote veranderingen te hebben gemaakt in dagelijkse gewoontes.

Een gebrek aan kennis

De enquête maakt duidelijk dat er een groot gebrek aan educatie is rond hart- en vaatziekten en de symptomen ervan. 1 op 2 respondenten geeft aan niet te weten wat de ziekte juist inhoudt, ook al beseft 4 op de 5 Belgen (78 procent) dat hart- en vaatziekten een belangrijk probleem vormen in onze samenleving. Deze onwetendheid verhoogt het risico op een laattijdige diagnose en behandeling, met dito gevolgen voor de levenskwaliteit. ​Belgen duiden vooral overgewicht (47 procent) en roken (46 procent) aan als de belangrijkste risicofactoren. Een hoge bloeddruk (38 procent) vervolledigt de top. Slechts één op drie Belgen zet een hoge cholesterol in dat lijstje. Oudere respondenten, 55-plussers, zijn vaker (42 procent) op de hoogte van het risico van een hoge cholesterol.

“Een gedragsverandering kan enkel tot stand komen wanneer overheid, zorgverleners en burgers daar een actieve rol in opnemen. Het beter kunnen voorspellen, voorkomen, diagnosticeren en behandelen van hart- en vaatziekten zal een wezenlijk verschil maken voor de gezondheid van individuele patiënten, maar ook voor de belasting van de gezondheidszorg en de algemene volksgezondheid.”

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.