Team hartfalenkliniek

Hartfalenpatiënten worden voortaan digitaal opgevolgd

Hartfalenpatiënten van AZ Sint-Blasius kunnen sinds kort parameters digitaal noteren en meteen naar het ziekenhuis sturen. De gegevens belanden rechtstreeks in het elektronisch patiëntendossier, waar zorgverleners ze kunnen raadplegen. Dit verbetert de opvolging en behandeling.

In augustus 2022 startte het hartfalencentrum met een proefproject om het papieren dagboek, waarin hartfalenpatiënten gewicht en bloeddruk dagelijks noteren, te digitaliseren. Samen met collega’s van de dienst ICT bekeek het team de mogelijkheden om digitaal informatie te verzamelen. Hierbij werd rekening gehouden met het gebruiksgemak voor zowel patiënt als zorgverlener.

Digitalisering van zorg

Op basis van deze criteria werd een digitaal dagboek ontwikkeld in Mynexuzhealth. Patiënten kunnen via de beveiligde app en website hun digitaal patiëntendossier online inkijken. Ze vinden er onder andere verslagen van raadplegingen, onderzoeken en opnames. Vanaf nu kunnen patiënten van thuis uit ook informatie ‘sturen’ naar dat digitaal patiëntendossier, via hun smartphone of via de pc. Deze gegevens belanden rechtstreeks in het elektronisch patiëntendossier, waardoor zorgverleners het ook meteen kunnen raadplegen.

“Een aantal patiënten van het hartfalencentrum hebben het online dagboek uitgebreid getest”, vertelt Kristof Van den Hauwe, hoofdarts in AZ Sint-Blasius. “Na hun positieve ervaringen werd beslist om de toepassing nu ter beschikking te stellen van een brede groep hartfalenpatiënten.”

De parameters kunnen nauwkeuriger opgevolgd worden, waardoor er sneller aanpassingen kunnen gebeuren in medicatie en/of levensstijl. “In de toekomst zullen verschillende andere medische disciplines met dergelijke toepassingen van start gaan”, voegt dr. Van den Hauwe toe. “Hiermee zetten we een verdere stap naar digitalisering van zorg.” Om alle patiënten mee op de digitale boot te krijgen, organiseert het ziekenhuis workshops.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.