Healthy Planet: de link tussen klimaatsverandering en gezondheidszorg

“De link tussen klimaatsverandering en gezondheidszorg is tweezijdig. Enerzijds heeft de klimaatsverandering impact op de gezondheid, anderzijds is de gezondheidszorg een sector in de maatschappij met een zware ecologische voetafdruk en draagt zo bij tot de klimaatsverandering. We benaderen deze  aspecten van klimaat en gezondheid via drie pijlers: educatie, case studies en advocay
Educatie
“We willen studenten geneeskunde inlichten over het verband tussen klimaatsverandering en gezondheidszorg. Dit doen we door middel van lezingen, workshops, schrijven en/of doorgeven van artikels, studiedagen, enz… Op lange termijn willen we dit topic integreren in de medische curricula. Dit academiejaar organiseren we aan de UGent en de UA een lezing over klimaatsverandering en gezondheid waarin volgende thema’s worden behandeld:  klimaatsverandering; de gezondheidseffecten van klimaatsverandering; de secundaire gezondheidsvoordelen van mitigatie en adaptatie; de gevolgen van klimaatsverandering vanuit het oogpunt van mondiale rechtvaardigheid. Op het einde worden de studenten ook kort ingelicht over duurzame gezondheidszorg en warm gemaakt om naar de training omtrent duurzame gezondheidszorg te komen.”
In het begin van het tweede semester worden twee studiedagen georganiseerd rond duurzame  gezondheidszorg. “De ene studiedag is praktijkgericht en bedoeld voor studenten die zelf aan de slag willen. Ze krijgen les over duurzaamheid in de zorgsector en ik stel een case-study voor. De studenten worden daarna begeleid in het uitwerken van hun eigen case-study. De andere studiedag gebeurt in samenwerking met EcoCampus van de Vlaamse Overheid en gaat over de integratie van duurzaamheid in het medisch curriculum. Hiervoor worden enkele inspirerende sprekers uitgenodigd en worden professoren en studenten samengebracht om na te denken over hoe duurzaamheid kan geïntegreerd worden in de opleiding tot basisarts.”
Case-studies duurzame gezondheidszorg            
“Gezien de gezondheidseffecten van klimaatsverandering is het vanuit medisch oogpunt zeer belangrijk om te trachten verdere opwarming van de aarde te voorkomen. Toch is de gezondheidssector een sterk vervuilende sector, met een grote ecologische voetafdruk. Er wordt veel water, energie en elektriciteit verbruikt en de afvalberg is enorm. Veel van het afval wordt bovendien bestempeld als medisch risicoafval en gaat rechtstreeks naar de verbrandingsoven.” Natalie Eggermont geeft hiervan een voorbeeld. “Voor een hemodialyse sessie van 4u hebben we 500 liter water nodig. Het dialysaat is zo’n 120 liter, maar er is 400 liter water nodig om het te maken, omdat tweederde van het inkomende water door de reverse osmose ‘geweigerd’ wordt. Dan is er nog 100 liter water nodig om het systeem te ‘primen’ en te spoelen. Het ‘geweigerde’ water komt meestal gewoon in de riool terecht. In sommige ziekenhuizen begint het tij te keren en wordt dit water opgevangen en gebruikt om bijvoorbeeld de toiletten door te spoelen.”
Advocacy                                
“Er wordt in de gesprekken rond klimaatsverandering te weinig aandacht besteed aan de link met gezondheid. Het is aan ons om daar iets aan te doen door onze stem te laten horen. We willen een breed netwerk van studenten uitbouwen die campagne voeren voor duurzame gezondheidszorg en voor het terugbrengen van gezondheid in de ‘Climate Talks’. Advocacy moet op verschillende niveaus gebeuren: door het uitvoeren van ludieke acties maar ook bijvoorbeeld door het schrijven van opiniestukken,” besluit Natalie Eggermont.
Info: [email protected]
Bert Verbeke

 

 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.