Heel voorzichtige start vaccinatie zorgverleners in de algemene ziekenhuizen en de eerste lijn

Vandaag bevestigde de Vlaamse overheid dat de algemene ziekenhuizen vanaf volgende week kunnen starten met de vaccinatie van een deel van hun zorgpersoneel met het Pfizer-vaccin. Ook in de eerste lijn zal een klein deel van de huisartsen en tandartsen nog in januari een vaccin kunnen krijgen. Het aantal beschikbare dosissen is echter sterk ontoereikend om iedereen in de ziekenhuizen en de eerste lijn te vaccineren. Volgens het huidige leveringsschema zullen er pas midden februari voor hen opnieuw vaccins beschikbaar komen. Domus Medica en Zorgnet-Icuro vragen dat er transparant gecommuniceerd over de aantallen en de data van de bevestigde leveringen zodat er geen onrealistische verwachtingen worden gecreëerd.
Momenteel komt de vaccinatiecampagne in de woonzorgcentra volop op kruissnelheid. Tegen eind januari zullen alle bewoners en personeelsleden hun eerste prik gekregen hebben, met uitzondering van die woonzorgcentra waar er nu nog een uitbraak is. Ook de tweede vaccinatiemomenten staan ingepland. Vanaf volgende week kan ook de vaccinatie van het ziekenhuispersoneel en de eerste lijn starten. Weliswaar op beperkte schaal. Naast de geplande leveringen aan de woonzorgcentra zijn er volgende week in totaal slechts ongeveer 37.000 dosissen van het Pfizer-vaccin beschikbaar. Pas in de week van 15/02 zijn er bevestigde nieuwe Pfizer-leveringen. De levering van het Moderna-vaccin (in totaal 1000 dosissen) is voorlopig beperkt tot het ZNA ziekenhuis in Antwerpen. Over verdere Moderna-leveringen is er momenteel nog onduidelijkheid.
De beschikbare dosissen voor de komende weken zijn dus ruim onvoldoende om de ruim 125.000 personeelsleden in de Vlaamse ziekenhuizen en de ongeveer 6000 actieve Vlaamse huisartsen te vaccineren. Daarom zullen de vaccins prioritair gaan naar de disciplines in de frontlinie: artsen en medewerkers op intensieve zorg, spoed en de Covid-afdelingen. In de eerste lijn is ervoor gekozen om de huisartsen en tandartsen te vaccineren die ouder dan 65 jaar zijn en nog in actieve dienst. Die vaccinaties zullen ook plaatsvinden in de ziekenhuizen. De praktische uitwerking voor de vaccinatie van huisartsen en tandartsen wordt volgende week gecommuniceerd.
Ten laatste maandag zullen de ziekenhuizen bericht ontvangen van het Agentschap Zorg en Gezondheid hoeveel dosissen ze ontvangen. Die worden proportioneel verdeeld volgens een aantal vastgelegde criteria. De bevoorrading gebeurt vanuit de HUB-ziekenhuizen die de vaccins op -70° bewaren (13 in totaal) naar de andere ziekenhuizen. De ziekenhuizen zullen dan zelf een keuze moeten maken wie van hun personeel zij prioritair vaccineren.
Domus Medica en Zorgnet-Icuro zijn blij dat de vaccinaties in de ziekenhuizen en de eerste lijn kunnen starten, al is dat nog op beperkte schaal. Verder doen we een oproep aan de woonzorgcentra om bij overschotten (6de dosis uit één flacon) prioritair de huisartsen uit de regio het vaccin aan te bieden, zodat ook de eerste lijn zo snel mogelijk gevaccineerd raakt. We hameren erop dat het belangrijk is dat de overheid regelmatig en transparant communiceert over de bevestigde leveringen door de verschillende vaccin-producenten (aantallen en data). Het geeft geen zin om optimistischer nieuws te brengen dan de werkelijkheid toelaat. Dat schept bij iedereen valse verwachtingen met frustratie tot resultaat.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.