Heilighartziekenhuis Lier nieuwe vleugel

HeiligHartziekenhuis Lier krijgt nieuwe intensieve zorgen en operatiezaal

Het HeiligHartziekenhuis in Lier is gestart met de bouwwerken van een extra vleugel. Deze zogenaamde ‘modulaire bouw’ voorziet in een nieuwe afdeling intensieve zorgen en een uitbreiding van het operatiekwartier. De werken zullen iets meer dan een jaar duren.

“Op lange termijn wordt er gedacht aan een nieuwbouwziekenhuis, maar dat kost erg veel tijd terwijl bepaalde afdelingen een dringende oplossing nodig hadden”, vertelt algemeen directeur Stefaan Vansteenkiste van het HeiligHartziekenhuis. “Daarom is afgesproken sneller te investeren in bepaalde afdelingen. De materniteit en spoedgevallendienst werden al vernieuwd. Nu is het tijd om het OK en intensieve zorgen aan te pakken.”

start bouw Heilighartziekenhuis Lier

Het hart van de dienst

De toekomstige dienst intensieve zorgen telt 12 intensieve bedden en 4 stroke bedden. “De afdeling is ruim en open, met voldoende plaats voor apparatuur en materialen. Alle noodzakelijke technologische apparatuur is aanwezig en de infrastructuur houdt maximaal rekening met onze werkprocessen en de zorgnoden van patiënten. In het midden van de afdeling komt de verpleegpost met centrale monitoring. Dit wordt het kloppende hart van de afdeling” aldus dr. Michiel Baeten, medisch diensthoofd intensieve zorgen. “De centrale ligging van de verpleegpost geeft ons een goed overzicht. Zo zijn alle patiëntenkamers vlot bereikbaar. We gaan overal op een uniforme manier werken. Dat komt de patiëntveiligheid ten goede. Er is ook voldoende ruimte rondom het bed. We winnen straks dus aan efficiëntie en comfort. Daardoor kan er meer tijd gaan naar zorg en persoonlijke aandacht voor de patiënt.”

Hybride operatiezaal

Op het tweede verdiep krijgt het bestaande operatiekwartier een uitbreiding. “In de nieuwe vleugel komen 3 grote, polyvalente OK-zalen en 1 hybride operatiezaal” vertelt Sylvie Vercammen. “De zalen zijn voorzien van hoogtechnologische apparatuur en de modernste technieken. Idem voor de recovery zone.” Dr. Christian Merckx, medisch diensthoofd anesthesie, vult aan: “Er is een efficiënte structuur van de afdeling zodat het traject van onthaal over ingreep tot recovery optimaal verloopt.”

Een hybride zaal is een hoogtechnologisch operatiekwartier waar klassieke open heelkunde gecombineerd wordt met minimaal-invasieve chirurgie dankzij geavanceerde medische beeldvorming. Dr. Marc Dubois, vaatchirurg, licht toe: “De hybride zaal tilt onze vaatheelkunde naar een hoger niveau. We kunnen behandelingen voortaan met een veel grotere precisie uitvoeren en een lagere stralingsbelasting. Straks kunnen we kleinere bloedvaten met fijnere katheters behandelen. We moeten patiënten met een complexere arteriële pathologie dan niet meer doorverwijzen.”

Een hybride zaal biedt eveneens voordelen voor andere medische disciplines. Denk aan neurochirurgie, orthopedie-traumatologie, gastro-enterologie, enzovoort.

Heilighartziekenhuis Lier

Een ziekenhuis voor morgen

De nieuwe afdeling intensieve zorgen is toekomstbestendig, zegt Sylvie Vercammen: “Met minimale ingrepen kunnen we de ruimte opdelen in aparte afgesloten zones. Zo kunnen we snel schakelen bij toekomstige virusuitbraken en die ook beter opvangen.”

Ook voor het ontwerp van de OK-zalen werd nagedacht over morgen. Dr. Christian Merckx: “Op termijn zullen er aparte patiëntenstromen zijn voor patiënten die voor dagchirurgie komen en gehospitaliseerde patiënten. Met aparte wachtzones en aangepaste faciliteiten voor elke patiëntendoelgroep. Kom je voor een kleine ingreep, dan zal je in een aangepaste setting ontvangen worden. Kinderen worden in aparte boxen gelegd zodat zij niet geconfronteerd worden met volwassen patiënten.”

De toekomst is duurzaam, dus ook daar trachtten ze in Lier rekening mee te houden. “De isolatie in de nieuwe ziekenhuisvleugel voldoet aan de hoogste standaarden. Regenwater vangen we op en laten we via waterinfiltratieboxen infiltreren in de bodem en de vesten. Op alle luchtgroepen voorzien we warmterecuperatie. Er komt ook een nieuwe centrale stookplaats met warmtekrachtkoppeling waarmee we warmte en elektriciteit opwekken. Daar profiteert heel het ziekenhuis van. Tot slot voorzien we overal zuinige en milieuvriendelijke ledverlichting”, aldus Vercammen.

Ten slotte zal wie straks naar het ziekenhuis moet, niet veel hinder van de werken ondervinden. Samen met stad Lier werden afspraken gemaakt. Werfverkeer gaat niet door het centrum van de stad. “Er wordt zo veel mogelijk met prefab en droogbouw gewerkt, dus er zal weinig tot geen geluidsoverlast zijn”, zegt Stefaan Vansteenkiste. “Als alles meezit, zijn we tegen midden 2023 klaar.”

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.