antigifcentrum

“Elke dag willen excelleren door te verdiepen, verbreden en verbinden”

“Het Antigifcentrum speelt een sleutelrol in ons gezondheidszorgsysteem”, zeggen dr. Anne-Marie Descamps (algemeen directeur) en prof. dr. Dominique Vandijck (adj. algemeen directeur) haast in koor. Het ambitieuze en dynamische duo staat sinds twee jaar aan het hoofd van de organisatie. “De opdracht van het Antigifcentrum bestaat uit het informeren en adviseren van het brede publiek en (para)medisch professionelen inzake de mogelijke gezondheidseffecten en aanpak van vergiftigingen, en indien nodig het beschikbaar stellen van antidota”, vervolgt dr. Descamps. Het noodnummer is 24/7, dag en nacht bereikbaar. “Als multidisciplinaire organisatie met een zeer specifieke opdracht, een heel breed bereik, een noodzakelijke mix aan medewerkers met diverse achtergronden zijn we een complexe organisatie, maar die een belangrijke en unieke draaischijf vormt binnen de gezondheidszorg vandaag en morgen. Ons leidmotief bestaat erin bij te dragen tot zowel basis- als specialistische niche zorg die toegankelijk is voor iedereen. Maar ook als referentie- en expertisecentrum toxicologie stellen we ons in vraag en willen we elke dag opnieuw excelleren.”  

Toekomst gericht plan uitbouwen

Professor Vandijck: “Om dat waar te maken hebben we een toekomstgericht plan uitgewerkt dat we nu aan het uitvoeren zijn. We houden de vinger aan de pols en anticiperen proactief op nieuwe ontwikkelingen, uitdagingen en opportuniteiten die op ons afkomen. Transitie dus om te verbeteren, met een maatschappelijke finaliteit, dat is ons ding. Samen met onze artsen, apothekers en medewerkers bouwen we aan kwaliteitsvolle zorg en proberen we die ook stelselmatig nog te verbeteren. Door bij elke casus het beste van zichzelf te geven, maken onze medewerkers de opdracht van het Antigifcentrum 24/7 waar. Het zoeken naar een juiste balans tussen enerzijds het gebruik van technologie en anderzijds het geven van zorg – dichtbij en vanuit de context van de zorgvrager – is niet eenvoudig en soms paradoxaal. Maar daaraan mogen werken doen we met passie, elke dag.”  

Dr. Anne-Marie Descamps : “De sector evolueert snel. Het is dan ook een belangrijke opdracht om het plan van de toekomst – V3 genoemd (Verbreden &Verdiepen &Verbinden) – vorm te geven en stap voor stap concreet te maken, in een visie van een open structuur en samenwerking. Met open vizier gaan we na of we inhoudelijk nog verder kunnen specialiseren (verdiepen), of we andere taken, rollen en verantwoordelijkheden kunnen opnemen (verbreden) en dat in sterke aansluiting met onze stakeholders (verbinden)”. 

“De kaart van innovatie, wetenschappelijk onderzoek en niet in het minst ook preventie wordt vol getrokken. Dat betekent vanuit onze rol perspectief en spirit creëren, en daarover in interactie gaan intern en extern. De ambitie van V3 is dat we meer willen zijn dan louter een expertisecentrum voor acute vergiftigingen. We willen ook ons steentje bijdragen aan een gezondere en veiligere samenleving”, zo besluit prof. Vandijck. 


Het Antigifcentrum is 24/7 gratis te bereiken op 070 245 245 of op hun website

Lees ook op ZORG Magazine:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.