Typ om te zoeken

In the spotlight Ziekenhuizen

Het gezicht achter het masker bij AZ Delta

Delen

Zorgverleners die in de COVID-afdelingen van AZ Delta werken, dragen een foto met hun naam op hun schort om aan patiënten het gezicht achter het masker te tonen. Dat maakt het voor de patiënten toch iets menselijker. De patiënten waarderen het initiatief dan ook, is de ervaring van de zorgverleners. 

In de eerste golf van de corona-uitbraak, schreven sommige verpleegkundigen hun naam met stift op hun schort. Omdat ze helemaal waren ingepakt in schorten en maskers herkenden patiënten hen niet. Door een naam op hun schorten te schrijven konden ze de patiënten toch wat houvast geven. 
In april zag Kristien Beuselinck van de dienst communicatie op een avond op Twitter dat verpleegkundigen in een Amerikaans ziekenhuis foto’s van zichzelf op hun schorten vastmaakten zodat patiënten letterlijk een gezicht op die pakken konden plakken. Ze toetste het idee af bij Louis Van Slambrouck, verpleegkundige op het operatiekwartier die toen op intensieve zorg stond. Hij was er meteen voor te vinden om het uit te proberen met een paar collega’s. En de patiënten vonden het echt wel veel aangenamer, concludeerde Louis“Dat had een ongelofelijk effect op onze patiënten. Door te weten hoe we er onder dat pak en masker uitzien, gingen ze ineens breed glimlachen. ‘Zo zie je eruit!’,’ lachten ze.” 

Voor de tweede golf werd het initiatief breder uitgerold in het ziekenhuis.  Een idee even oppikken is één ding, maar het uitwerken is nog iets anders,” legt Kristien Beuselinck uit. “Je moet er voor zorgen dat de foto’s coronaproof zijn, want ze moeten worden hergebruikt telkens. Dan was er ook de vraag hoe het snel opgekleefd kon worden zonder de schorten te beschadigen, want de schorten worden een aantal keer gewassen om ze opnieuw te kunnen gebruiken. Het mag ten slotte niet veel tijd vragen van zorgverleners want zij hebben de handen al meer dan vol. 
Hoewel ook een communicatiedienst niet weet waar eerst gesprongen in deze crisistijden, heeft een van mijn collega’s er haar schouders onder gezet om de foto’s allemaal in een mooie lay-out te steken. Een collega van het magazijn heeft de foto’s geplastificeerd zodat ze netjes kunnen ontsmet worden bij gebruik. Er komt dan ook nog wat logistiek bij te pas om ervoor te zorgen dat de foto’s netjes bij de COVID-afdelingen belanden.”
Intussen heeft ook Sam Vander Meiren, hoofdverpleegkundige op een COVID-afdeling nu zijn foto op zijn schort gekleefd. Met positieve reacties tot gevolg.  “Het is fijner voor de patiënten als ze een herkenbaar gezicht zien. Ze zien dan ten minste ook dat het weer dezelfde verpleegkundige is die aan hun bed staat.”

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *