Het nut van een zwarte doos in het operatiekwartier

Het nut van een zwarte doos in het operatiekwartier

Wat kunnen we leren van een zwarte doos in het operatiekwartier? Drie jaar geleden installeerde men bij UZ Gent de eerste zwarte doos ter wereld in een hybride operatiezaal. Vandaag kan het team van thorax- en vaatchirurg professor Isabelle Van Herzeele de eerste conclusies trekken.

Al sinds begin 2019 registreert de zwarte doos registreert data via camera’s en microfoons. “Grote fouten kwamen er gelukkig niet naar boven, maar ze nopen wel tot verbeteringen, onder andere op het vlak van stralingsveiligheid in de operatiezaal. De analyse bevestigde het nut van de zwarte doos in onze hybride operatiezaal”, klinkt het.

Zwarte doos als evaluatietool

Begin 2019 installeerde het team van prof. Van Herzeele (UZ Gent) de eerste zwarte doos ter wereld in een hybride operatiezaal. In die zaal voeren vaatchirurgen zowel klassieke open ingrepen als minimaal invasieve endovasculaire ingrepen uit waarbij ze nauwkeurige beeldvorming met behulp van röntgenstralen gebruiken in een steriele omgeving.

“Camera’s en microfoons in het plafond registreren alle gegevens tijdens de ingreep en sturen ze door naar de zwarte doos”, legt prof. Van Herzeele uit. Nagenoeg alle teamleden waren meteen enthousiast om mee te werken aan het project. “Na de ingreep analyseren we de gegevens en evalueren we de prestaties van het team om de patiëntenzorg en de veiligheid van de medewerkers te verbeteren.”

Resultaten van de analyse

“De analyse van de pilootstudie met 22 ingrepen leert ons dat de technische en niet-technische vaardigheden zoals leiderschap, communicatie, besluitvorming en samenwerking van de chirurgen, anesthesisten en verpleegkundigen goed scoorden tijdens de meeste ingrepen. De doos registreerde ook geen fouten met belangrijke gevolgen voor de patiënt”, besluiten dr. Gilles Soenens en dr. Bart Doyen, doctoraatsstudenten voor dit project.

“Maar er is wel ruimte voor verbetering op het vlak van stralingsveiligheid. Ook gaan de operatiedeuren vaak open en dicht en is er afleiding door lawaai van telefoons en alarmen”, klinkt het nog.

Leeropportuniteiten

“De zwarte doos schept kansen om bij te leren en de zorgkwaliteit te blijven verbeteren”, zegt bedrijfspsycholoog professor Peter Vlerick. “Het team kan de ingreep herbekijken, in detail evalueren en bepalen hoe de samenwerking in het team nog kan verbeteren.”

Ook heeft het team recent een extra online opleiding gekregen over stralingsveiligheid. De zwarte doos zal binnenkort opnieuw registreren of de opleiding leidt tot gedragsverandering op de werkvloer.

De analyse van de data gebeurt momenteel nog niet automatisch. Dat zal op termijn veranderen dankzij artificiële intelligentie. Daardoor zal het eenvoudiger worden om een groter aantal ingrepen veel sneller of zelfs realtime te analyseren. Hiervoor werkt het team samen met het Data Science Institute van het UZ Gent. Zwarte dozen krijgen wereldwijd hoe langer hoe meer een vaste plaats in de operatiezaal.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Het nut van een zwarte doos in het operatiekwartier

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.