Hoe een co-creatieplatform de zorg stapsgewijs vooruithelpt

De zorg- en welzijnssector staat voor de nodige uitdagingen maar toch beweegt er nog te weinig. Vooral op gebied van technologie zijn er nog hazensprongen mogelijk. “Met het Europees project EDUCAT proberen we daar op in te spelen door een co-creatieplatform als katalysator te gebruiken.”
Technologie voor een betere levenskwaliteit
Het Europees project EDUCAT is een samenwerking tussen 6 partners uit België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Als hoofdpartner ontwikkelt een onderzoeksteam van ISEN, de universiteit in Rijsel, al meer dan tien jaar aan ondersteunende technologieën voor mindervaliden. “Dat doen we samen met partners uit ziekenhuizen en organisaties”, legt Annemarie Kokosy uit. “Binnen EDUCAT willen we aangepaste, open en modulaire hulptechnologieën ontwikkelen. Met als doel de onafhankelijkheid en levenskwaliteit te verbeteren van patiënten met motorische of neurologische letsels.”
Een geïntegreerde zorg met dank aan technologie en digitalisering
Volgens Kokosy is geïntegreerde zorg de vlotste weg naar de zorg van morgen, met inbegrip van preventieve zorg. “Het onderzoeksteam bestaat uit zowel docenten in ingenieursscholen als researchers. Onze rol is dan ook om, samen met onze studenten, digitale user-oriented technologieën en diensten te ontwikkelen. Zo kunnen we de zorg beter coördineren en patiënten optimaal ondersteunen.”
“Het lijkt me meer dan logisch dat technologie en digitalisering van groot belang zijn voor de evolutie van de zorg. Ze zullen ervoor zorgen dat healthcare professionals gemakkelijk informatie over het zorgproces kunnen delen met patiënten en hun naasten. Ook belangrijk: goede en efficiënte netwerken met de relevante actoren, waaronder ook de overheid. Nieuwe manieren om user-oriented te werken en patiënten als gelijke partners te betrekken in de planning, ontwikkeling en monitoring van hun zorg. Om dat allemaal te bewerkstelligen, lijkt levenslange training voor healthcare professionals nodig.”
Het co-creatieplatform iTCH!
Een van de acties van EDUCAT is iTCH! (www.letsitch.eu). “Het is een internationaal digitaal platform dat open innovatie voor zorgtechnologieën wilt stimuleren door co-creatie en co-design”, legt Laurens Fagard van projectpartner en werkgeversorganisatie Voka Oost-Vlaanderen uit. “Het platform wordt gebruikt door zorgvragers, onderzoekers, bedrijven, healthcare professionals, mutualiteiten, ziekenhuizen, woonzorgcentra en zorgassociaties. Ze delen er hun ideeën, noden en projecten. Ze kunnen er technologieën samen ontwikkelen, aanpassen en personaliseren. Het is een plek waar internationale stakeholders met verschillende vaardigheden samenkomen en bijdragen aan de collectieve ontwikkeling van technologieën in de zorgsector. Zo hebben we momenteel een project lopen rond een Obstacle Alert System voor elektrische rolstoelen. Het is een modulair systeem dat op basis van sensoren objecten detecteert en meldt aan de gebruiker. Op die manier kan een rolstoelgebruiker zich makkelijker een weg banen door huis of op straat. Om verbeteringen aan te brengen, hebben we testpersonen nodig en die vinden we door een oproep te plaatsen op het platform.”
“De hoofdfunctie van het platform is om de link te vergemakkelijken. De link tussen aan de ene kant iemand met een idee of een behoefte. En aan de andere kant het juiste netwerk dat kan bijdragen aan de ontwikkeling en het vermarkten van de juiste technologie. Iedereen met een idee of project, iedereen die op zoek is naar een netwerk, kan dus perfect deelnemen aan het iTCH!-platform. De enige voorwaarde is dat je zorgvrager bent die met een concreet probleem zit of dat je bezig bent met technologieën voor een betere zorg. Of je nu een product designer, marketingspecialist, beleidsbepaler of ondernemer bent, dat maakt niet uit.”
“Want dat is net het mooie van het platform”, legt Laurens uit. “Deelnemers komen in contact met mensen die diverse achtergronden en ervaringen hebben. Zorgvragers kunnen hun probleem oplossen door co-creatie. Bedrijven ontdekken er nieuwe ideeën om te innoveren. Onderzoekers komen er in contact met partners voor toekomstige projecten. Studenten vinden er uitdagende en nuttige ideeën voor hun volgende studentenproject én de mogelijkheid om nieuwe technologieën mee te ontwikkelen en uit te testen. Ze nemen allemaal deel aan uitdagende innovaties en werken zo mee aan de technologie van morgen. Dàt is de juiste weg naar de toekomst van de zorg.”

Heb jij een idee? Of wil je voortbouwen op een idee? Geef jouw bijdrage via het platform en ga naar www.letsitch.eu.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.