Hoe onze zorgorganisaties koolstofvrij maken?

Als de gezondheidssector een land was, zou het de vijfde grootste CO2-uitstoter op aarde zijn. Het is nochtans mogelijk om de energie-efficiëntie van onze ziekenhuizen te verbeteren. Meer dan honderd Belgische zorgorganisaties hebben zich, samen met ENGIE Solutions, al geëngageerd om te streven naar meer CO2-neutraliteit. 
Wereldwijd stoten zorgorganisaties 2 gigaton CO2 uit! Dat is 4,4% van de wereldwijde uitstoot. Duurzaamheid en energie-efficiëntie van gebouwen en technische installaties zijn meer dan ooit een uitdaging in de medische sector. Geen onoverkomelijke weliswaar, op voorwaarde dat we samen onze verantwoordelijkheid nemen. 
De 4 belangrijkste werkterreinen 
Het gebruik van slimme technologieën en innovaties is van cruciaal belang om koolstofneutraliteit te bereiken. Het gaat dan vooral over: 

  • installaties op een duurzame manier bouwen of renoveren 
  • op een milieuvriendelijke manier afkoelen en verwarmen 
  • de energie-efficiëntie verbeteren 
  • het toegenomen verbruik compenseren dankzij de lokale productie van groene energie (warmtekrachtkoppeling, biomassa, zonnepanelen, …) 

Er bestaan al heel wat technologieën die kunnen worden toegepast om de energiedoelstellingen op korte en lange termijn te realiseren. Dat kan door bestaande installaties aan te passen of door nieuwe infrastructuren voor te stellen. 
Enkele concrete voorbeelden? Een van de technologieënie sinds kort in verschillende ziekenhuizen gebruikt wordt, is relighting of de overstap naar ledverlichting: gemakkelijk toe te passen en perfect om de elektriciteitsfactuur voor verlichting te halveren. Op het vlak van koeling stelt ENGIE Solutions koudeproductie door absorptiekoeling voor: een doeltreffende, energiezuinige en quasi koolstofneutrale innovatie.  
Wist u bovendien dat u het energieverbruik van uw ziekenhuis met 15 tot 45% kunt drukken als u voor een EPC – een energieprestatiecontract – kiest? En dus ook de ecologische voetafdruk ervan. In het CHR van Namen bijvoorbeeld wordt op die manier 1.100 ton CO2 per jaar bespaard, ofwel het equivalent van 464 dieselauto’s. In het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst daalden de verwarmingskosten met 10% en de CO2-uitstoot met 710 ton per jaar dankzij warmtekrachtkoppeling.


Uw bevoorrechte partner 
Dankzij ENGIE Solutions kunt u rekenen op één aanspreekpunt om de uitdaging van de energietransitie aan te gaan. Wij gaan niet alleen op zoek naar de beste oplossingen op maat van uw zorgorganisatiemaar we kunnen u ook bijstaan voor de installaties, de validering, de financiering, de ingebruikname, de permanente kwaliteitscontrole en het onderhoud van uw installatie.
[email protected] 
engie.be/healthcare 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.