Typ om te zoeken

Facility In the spotlight Ziekenhuizen

Hoe reinigt uw zorgmedewerker?

Delen
Ing. P.B. (Paul) Harleman, Applicatie deskundige schoonmaak bij Vileda Professional

Ing. P.B. (Paul) Harleman, Applicatie deskundige schoonmaak bij Vileda Professional

Wie maakt schoon in de zorg?

Professionele schoonmaakdiensten maken schoon in de zorg. Maar zij niet alleen, ook zorgmedewerkers hebben schoonmaaktaken. Zoals het reinigen en desinfecteren van verpleegkundige hulpmaterialen. Of het opruimen en schoonmaken s ’avonds, als de schoonmaakdienst niet aanwezig is. Ook dan gebeuren er “ongelukjes”. Maar hoe doet een zorgmedewerker dat? Zoals thuis? Of zoals het hoort, professioneel?

Zorginfecties geven zorgen

Zorginfecties zijn zorgelijk. Ze geven patiënten en zorgmedewerkers ongemak, kosten veel geld en gemiddeld 2600 patiënten overlijden aan de gevolgen. Uitbraken van zorginfecties worden een steeds groter probleem en het voorkomen ervan een steeds grotere noodzaak.

Wat kunt u er aan doen?

Ziekenhuizen hebben een scala van maatregelen ter beschikking om het aantal zorginfecties terug te dringen en worden daar ook op beoordeeld. Goede en consequente handhygiëne is belangrijk, maar ook professionele schoonmaak en desinfectie krijgt steeds meer aandacht. De Covid-19 crisis werkt daarbij als een katalysator.

Doet de schoonmaak het goed?

Ja en nee. De diensten zijn goed georganiseerd, schoonmaakplannen/protocollen in orde, medewerkers geschoold en materialen up-to-date. Tenminste, dat is wat we van het schoonmaakpersoneel mogen verwachten. Maar hoe zit dan met de zorgmedewerkers? Maken medewerkers zoals verpleegkundigen ook professioneel schoon? Werken zij ook met goede materialen, middelen, protocollen en professionele methodes? Of vallen hier de gaten?

Ervaringen van andere ziekenhuizen

Veel ziekenhuizen in Nederland hebben de schoonmaak & desinfectie door zorgverleners onder de loep genomen en concludeerden dat verbeteringen nodig zijn. Belangrijk, omdat ook dat deel van de schoonmaak bijdraagt aan een reductie van zorginfecties. Tenminste, als het goed gebeurt, anders werkt het juist contraproductief.

Tessa Lauret, ziekenhuishygiënist binnen het VUmc universitair ziekenhuis Amsterdam schreef wat haar afdeling infectiepreventie constateerde en hoe ze het significant verbeterden. Het complete interview met Tessa Lauret leest u op de website van Vileda Professional.

Hoe zit dat bij u?

Hoe maken zorgverleners schoon in uw instelling? Hoe en wanneer wordt er gedesinfecteerd? Is dat altijd terecht? “Voor alle zekerheid” altijd en alles desinfecteren zou op den duur kunnen leiden tot resistentie, een risico waar overheden zich steeds grotere zorgen over maken**. Overbodig of foutief desinfecteren kan dodelijk zijn. Maar helaas niet voor de pathogene micro-organismen.

* Ziekenhuisinfecties zorgen voor meer doden dan kanker. Artikel Nieuwsblad, 20/02/2019.

** Rapport Gezondheidsraad Nederland. Zorgvuldig omgaan met disinfectantia


Reinigingsconcept voor zorgmedewerkers

Vileda Professional ontwikkelde een reinigingsconcept voor zorgmedewerkers. Gemakkelijk, effectief en professioneel. Op basis van disposable microvezeldoeken en moppen die getest zijn op het effectief verwijderen van bacteriën en virussen, zonder waslogistiek en zonder reinigingsproduct. Getest en beproeft door ziekenhuishygiënisten van diverse ziekenhuizen in Nederland en Vlaanderen. Meer weten, kijk op www.vileda-professional.be of mail ons op [email protected].

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *