Door de hoge ventilatie-eisen en het volledig winddicht maken van onze gebouwen, ontstaat er een nood aan bijkomende ventilatie. Op een mechanisch gestuurde wijze of volledig natuurlijk worden het opgestapelde CO2, vocht, geuren en bacteriën (door de aanwezige bezetting) naar buiten afgevoerd. Deze lucht moet vervangen worden door verse buitenlucht met veel zuurstof. Het is heel belangrijk dat deze aanvoer van buitenlucht gebeurt in functie van de vraag naar ventilatie: te veel brengt een energieverlies met zich mee en te weinig geeft een slechte binnenluchtkwaliteit, waardoor de bewoners of patiënten last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, concentratiestoornissen, enzovoort.
Een vraaggestuurde ventilatie kan hier de perfecte oplossing voor bieden. Dankzij een CO2- sensor of vochtigheidssensor wordt de luchtkwaliteit op peil gehouden. Sinds 2006 wordt er gelukkig meer aandacht besteed aan deze problematiek. De keuze van de luchtbehandelingsgroep met het kanalennetwerk en de ventilatieroosters is uiterst belangrijk, net als het algemeen onderhoud van elk van deze onderdelen. Het volstaat niet om van tijd tot tijd de filters te vervangen, ook de ventilatieroosters en de kanalen moeten worden gereinigd, zowel de toevoer als de afvoer.
In zorginstellingen worden kamers soms hermetisch van elkaar afgesloten, moet het personeel na elke actie de handen wassen, wordt met wegwerpartikelen gewerkt en alles perfect onder controle gehouden om besmetting te voorkomen. En toch: het ventilatienetwerk koppelt alle ruimtes aan elkaar. Het afzuigen van vervuilde, vochtige lucht en vettige lucht, zal steeds een afzetting teweegbrengen tegen de binnenwand van de kanalen. Dat is de ideale plaats om bacteriën zoals de ziekenhuisbacterie te kweken, die zich zo verspreiden van kamer tot kamer.
Conclusie: naast een grondig onderhoud van het ventilatietoestel, is een regelmatige controle van de ventilatiekanalen en het voorzien van de mogelijkheid tot het onderhouden ervan, een absolute vereiste. Zeker in een zorginstelling, waar de kans op besmetting steeds aanwezig is. Een vuil kanaal met ongeveer 5mm stof brengt een rendementsverlies op het ventilatiedebiet tot 50% met zich mee.
Het is vreemd dat deze problematiek in West-Europa pas sinds enkele jaren de nodige aandacht krijgt. Scandinavië staat op dat vlak al veel verder. Het is daar verplicht om een driejaarlijkse controle te laten uitvoeren op het volledige ventilatiesysteem. Ook de luchtbehandeling in de zorgsector krijgt daar bijzonder veel aandacht. De aangevoerde lucht of de binnenlucht kan dankzij de ontwikkelde HEPA-filters, carbonfilters en UV-licht tot 99,99% worden gezuiverd. Zelfs SARS kan volledig worden tegengehouden.
Al van bij de ontwerpfase moet er nagedacht worden over de manier van ventileren, de keuze van de kanalen, de mogelijkheid van reinigen met de juiste apparatuur (zoals met borstelmachines) alsook de keuze van de luchtbehandelingsgroep. Eens het systeem geplaatst is en werkt, is een onderhoudscontract met de installateur afsluiten geen overbodige luxe.
Zuivere lucht is een recht voor ieder van ons. We nemen per dag ongeveer 0,5 kg voedsel op, 1,5 liter vocht en… meer dan 15.000 liter lucht.
Lees ook
Andere artikelen
MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Over ons
ZORG Magazine is hét vakblad voor leidinggevenden in de Belgische zorgsector. Aansluitend op het vakblad bieden we een pragmatisch lerend netwerk om best practices uit de zorgsector te delen. Dit gebeurt via verschillende vakbladen, digitale kanalen en events zoals seminaries en workshops, alsook de awardshow Zorgwerkgever van het Jaar en een eigen buitenlands Zorgcongres. Op die manier willen we de sector inspireren en naar een hoger niveau tillen.
Contacteer ons
[email protected] [email protected]
KoWala BC
Amelia Earhartlaan 19 bus 301
9501 Sint-Denijs-Westrem
Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?
Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.