Huisartsenwachtpost Leuven

Leuven heeft grootste huisartsenwachtpost van Vlaanderen: “spoeddienst ontlasten”

De inwoners van Leuven en omliggende gemeenten kunnen weldra terecht in een gloednieuwe huisartsenwachtpost. Deze post is geïntegreerd in het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart. Zo’n 330 huisartsen en een 50-tal huisartsen in opleiding zullen, via een beurtrolsysteem, de post bemannen. Het is meteen de grootste huisartsenwachtpost van Vlaanderen.

Vanaf 7 oktober kunnen inwoners van de regio Oost-Brabant terecht in het nieuwe gebouw dat reeds feestelijk werd ingehuldigd in aanwezigheid van Mohamed Ridouani (Vooruit), burgemeester van Leuven. “Het werkgebied van de Leuvense huisartsenpost wordt uitgebreid met de gemeenten Bertem, Bierbeek, Huldenberg en Oud-Heverlee”, vertelt dr. Filip Charlier, voorzitter van vzw KHOBRA (Kring Huisartsen Oost-Brabant). “Het aantal patiëntencontacten zal van 23.000 naar ruim 30.000 per jaar klimmen.”

officiële inhuldiging huisartsenwachtpost Leuven
De nieuwe huisartsenwachtpost werd alvast feestelijk ingehuldigd in aanwezigheid van Leuvens burgemeester Ridouani.

De wachtruimte is dan ook veel ruimer, groter en comfortabeler. “Momenteel is de huisartsenwachtpost nog gevestigd in de Justus Lipsiusstraat, maar die locatie bleek de voorbije jaren veel te klein”, klinkt het. “Bovendien wordt vanuit de federale overheid sterk aangedrongen om wachtposten zoveel mogelijk nabij een spoeddienst te vestigen. Daarom werd beslist om op het domein van Heilig Hart Leuven een nieuw gebouw op te trekken.” 

De ingang is dezelfde als die van de spoeddienst. “Als er extra onderzoeken nodig zijn, kan de patiënt op die manier makkelijk doorverwezen worden naar de spoed of naar andere ziekenhuisdiensten”, vult Katrien Van Gerven, algemeen directeur van het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart aan. “Tegelijk wordt de spoeddienst zo minder belast door patiënten die eigenlijk gewoon een huisarts nodig hebben, een meerwaarde voor ons. De wisselwerking tussen eerste- en tweedelijnszorg zal dus in toekomst vlotter verlopen.”

Open tijdens weeknachten

Ook voor de artsen zelf is de werkomgeving veel aangenamer. Er zijn vijf kabinetten, waar het nodige huisartsmateriaal standaard aanwezig is. “De huisarts kan er dus werken zoals in de eigen praktijk. Voor de artsen van wacht die huisbezoeken doen, zal er ook een chauffeur ter beschikking zijn. Dat komt de veiligheid van de huisartsen van wacht ten goede”, zegt KHOBRA-voorzitter Charlier. Het aantal medewerkers (inclusief onthaalmedewerkers en wachtpostverantwoordelijke) stijgt van 7 naar 14 personen.

huisartsenwachtpost wachtkamer
Er zijn vijf kabinetten voorzien. In totaal heeft de nieuwe post een oppervlakte van 380 m².

Dat de huisartsenwachtpost groter wordt, brengt voordelen met zich mee voor patiënten. Zo zal de wachtpost naast weekends en feestdagen, ook tijdens weeknachten geopend zijn. “Voor patiënten is dat duidelijker en gemakkelijker dan voorheen, toen de weekwacht nog lokaal georganiseerd werd.”

Investeringsbudget

Het nieuwe gebouw kostte, samen met noodzakelijke verbouwingen aan de spoeddienst, ruim 4,2 miljoen euro. Het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Leuven nam deze financiering voor zijn rekening. Vzw KHOBRA en het ziekenhuis ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst. Hierin wordt ook bepaald wat de huisartsenkring aan huur betaalt aan het ziekenhuis, en wat het zal betalen voor het gebruik van de infrastructuur. “Het RIZIV geeft aan onze vzw werkingsmiddelen, waarmee wij onder andere die huur betalen”, legt Filip Charlier uit. “Daarnaast hebben we ook een eenmalig investeringsbudget gekregen waarmee wij de nieuwe wachtpost hebben ingericht. Met de gebruikelijke subsidie voor een huisartsenwachtpost bereikt KHOBRA dubbel zoveel personen als elders in Vlaanderen. Die subsidie is echter ontoereikend. De rest wordt bijgepast door onze huisartsenkring.”

De nieuwe wachtpost is een ontwerp van architectenbureau DeToo uit Oostende en heeft een oppervlakte van 380 m². Er werd veel aandacht besteed aan duurzame en ecologische technologieën inzake energierecuperatie, regenwateropvang en eigen groene stroom.

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.