i-mens bouwt aan hybride model thuisverpleging

De krapte op de arbeidsmarkt zet thuiszorgorganisatie i-mens ertoe aan het geweer van schouder te veranderen. De organisatie zal voortaan ook samenwerken met zelfstandige verpleegkundigen. i-mens zelf heeft het over een nieuw ‘hybride’ model voor thuisverpleging.

Om een structurele en doorgedreven samenwerking te realiseren, ondernam i-mens verschillende stappen. Zo is i-mens vandaag de belangrijkste aandeelhouder van Mederi, de koepel en erkende dienst voor de zelfstandige verpleegkundigen. Mederi is actief is in Vlaanderen en Brussel. Hetzelfde geldt voor de erkende dienst voor thuisverpleging van Onze Zorg. Onze Zorg zal exclusief voor i-mens werken. Eerder dit jaar, op 1 januari 2022, werd ook Thuisverpleging De Voorzorg Limburg reeds omgedoopt tot zelfstandige thuisverpleging i-mens.

Zorgcontinuïteit garanderen

“Meer mensen zullen meer complexe zorg nodig hebben, de klok rond. We zullen altijd blijven investeren in een werking met loontrekkenden, maar met de huidige bezetting zullen we tegen een muur aanlopen. Daarom moeten we over de muurtjes van onze eigen organisatie heen durven kijken om de zorgcontinuïteit te garanderen”, zegt Karin Van Mossevelde, algemeen directeur i-mens.

Behalve een antwoord te kunnen bieden op alle zorgvragen, moet het hybride model ook de werklast voor de huidige medewerkers verminderen. Bij uitval door afwezigheid kunnen zelfstandigen snel inspringen en komt de zorg voor de klant niet in het gedrang.

Hybride loopbanen

In de toekomst wil i-mens de mogelijkheid van hybride loopbanen ook mogelijk maken binnen dit model. Karin Van Mossevelde: “Wat je ook wil doen in de zorg, je kan sowieso bij i-mens terecht. Het idee moet nog praktische vorm krijgen, maar er zit wel muziek in voor de toekomst. Afgestudeerden starten misschien liever in loondienst, terwijl ze in een latere levensfase de switch naar het zelfstandig statuut willen maken. Wij willen hen de garantie geven dat ze bij i-mens terecht kunnen, in welke levensfase ze ook zitten.”

Gefaseerde aanpak

De samenwerking met Mederi en Onze Zorg bestaat al, maar niet op een structurele manier. Zelfstandigen springen vandaag tijdelijk in daar waar het nodig is. Om tot een meer gestroomlijnde vorm te komen, gaat i-mens een structurele samenwerking aan met een beperkt aantal partners.

In een eerste fase (2022) komen de zorgvragen op één centraal punt binnen. i-mens zorgt voor de juiste dispatch op basis van beschikbaarheid. In eerste instantie naar loontrekkenden of naar zelfstandigen als dat nodig is.

In een tweede fase wil i-mens evolueren naar een gezamenlijk tarificatie- en facturatiesysteem voor de klanten.

In een laatste stap (2024) is er een gezamenlijke planningstool en wordt het idee van hybride loopbanen in de praktijk ook aangeboden. Het doel? “Voor een klant mag het geen verschil maken of een loontrekkende of een zelfstandige over de vloer komt. Zij komen binnen in opdracht van i-mens en brengen kwaliteitsvolle en warme zorg. Het grote voordeel van een structurele samenwerking is dat onze partners ons geïntegreerd zorgaanbod ook binnenbrengen”, aldus Karin Van Mossevelde.

Karin Van Mossevelde
Karin Van Mossevelde (Algemeen Directeur, I-mens)

LEES OOK OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.