Typ om te zoeken

In the spotlight Thuiszorg

i-mens ondersteunt boodschap Minister Vandenbroucke om vaccinatie in zorg te verplichten

Delen

In de zorgsector is vaccinatie een ethische verplichting

Als zorgorganisatie, actief in o.a. thuiszorg en residentiële zorg, zijn we zeer tevreden dat Minister Vandenbroucke aangeeft om de vaccinatie in de zorgsector verplicht te maken.

Dat vaccinatie het middel is om de volksgezondheid te beschermen, staat buiten kijf. Een verplichte vaccinatie in de zorg is de enige stap in de goede richting om ook mensen met een zwakkere gezondheid te beschermen. Laat ons niet vergeten dat zij in hun vrijheid beroofd worden indien ze – tegen hun wil in – in contact komen met een ongevaccineerde zorgmedewerker die door zijn of haar keuze een reëel gevaar vormt voor de gezondheid en verdere levensloop van die persoon. Bij i-mens willen we onze klanten de garantie geven dat dit niet zal gebeuren. Kom je in aanraking met een van onze zorgmedewerkers, dan is die gevaccineerd. Dat is ons uitgangspunt dat we liever vroeger dan later waarmaken. We hopen dan ook van harte dat we hierin ondersteund worden door het beleid en dat Minister Vandenbroucke zijn belofte kan waarmaken.

Een bedreiging voor de gezondheid

Een vaccinatieverplichting. Het klinkt hard en cru. Laat het ons in de zorg geen vaccinatieverplichting noemen, maar een ethische verplichting. Of een morele. Een deontologische, dat ook. Dat dekt de lading en vat samen waar het uiteindelijk om draait: een zorgmedewerker kan niet tegelijk zorg dragen en iemand blootstellen aan gevaar. De individuele keuze van een zorgmedewerker om zich niet te laten vaccineren, kan beslissen over leven en dood van de zorgbehoevende waarmee hij in aanraking komt. Dat klinkt ook hard en cru, maar is de realiteit. Bovendien laat de medische toestand van sommige patiënten een vaccinatie niet altijd toe. Wanneer onze medewerkers over de vloer komen, willen we garant staan voor een kwaliteitsvolle zorg. En geen potentiële bedreiging vormen voor de gezondheid van risicogroepen en mensen met een zwakkere gezondheid.

Een coronavrije wereld is een illusie

Als organisatie hebben ook wij een verplichting: de maximale bescherming van onze klanten en onze medewerkers. Om hieraan te voldoen vormt een verplichte vaccinatie van zorgmedewerkers een absolute voorwaarde. Na maandenlange debatten zijn we dan ook verheugd dat Minister Vandenbroucke zich heeft uitgesproken om dit grondig te bestuderen. Wij als organisatie, onze klanten en onze medewerkers verdienen die duidelijkheid.

Want over 1 ding bestaat geen twijfel: de wereld zal nooit meer volledig coronavrij zijn. De opkomst van de deltavarianten zijn er het bewijs van. We zullen moetenpage1image1624448

leren leven met een “beredeneerd risico” indien we onze maatschappij niet permanent op slot willen houden. Maar die risicofactor is bij een zorgbehoevende inherent aanwezig, ook voor en zonder corona. Het is dan ook de morele en collectieve plicht van zorgorganisaties, hun medewerkers en het beleid om ervoor te zorgen dat dit “beredeneerd risico” geen reëel risico wordt voor de meest kwetsbaren in de maatschappij.

Wij zijn alvast bereid om samen met de Minister en alle partners in de zorgsector verder na te denken over de concrete uitrol van de verplichte vaccinatie bij zorgmedewerkers.

Karin Van Mossevelde en Erwin Devriendt, namens i-mens vzw

6 Comments

 1. Joeri augustus 20, 2021

  Mijn ouders zullen niet meer klant zijn bij I-mens dan

  Beantwoorden
  1. Jana september 18, 2021

   Ik stop in de zorg dan, en veel van mijn gezinnen zullen heel verfrietig zijn en wellicht zal ook dit voor een aantal levensverkorting meebrengen uit verdriet. Niemand van mijn mensen vraagt om mijn vaccinatie status.
   Jammer dat er zover niet wordt gedacht….. Vaccinatie houdt evenveel bestemming in als geen vaccinatie maar blijkbaar ziet of wil men dat niet zien…

 2. Diane Vrancken augustus 19, 2021

  Als gepensioneerde en behorende tot een risicigroep ben ik het absoluut NIET eens met een vaccinatieverplichting v/d zorgkundigen. Dit is wederom schending v/d mensenrechten en vrijheden waarvoor mijn voorouders gestreden hebben en zelfs grootoorlogsonvalide waren. Het is om te huilen dat ik, als gepensioneerde, de transformatie v Democratie naar Dictatuur, moet aanschouwen. SCHAAM JULLIE

  Beantwoorden
 3. Anoniem augustus 18, 2021

  Als zorgmedewerker vind ik dit schandalig. Een medisch experiment promoten en verplichten! Er is op dit moment enkel Europese goedkeuring om dit experimentele middel toe te dienen aan mensen waarvan de gezondheid bedreigd wordt (zwakkeren dus). Ik heb weet van veel, heel veel, zorgmedewerkers die er zullen uitstappen. Dan kunnen jullie wereldvreemde bureaucraten zelf de problemen oplossen.

  Beantwoorden
 4. Kevin augustus 18, 2021

  Beste,

  Wat met de personen die overlijden door het vaccin of blijvende letsels ondervinden.

  Hebben jullie die cijfers al eens bekeken?

  Of is dat collateral damage?

  Wie gevaccineerd is kan nog altijd het virus verspreiden of krijgen dus vanwaar jullie standpunt.

  Spijtig dat er geen maatschappelijk debat is.

  De farma industrie is jullie dankbaar.

  Beantwoorden
 5. Jaja augustus 18, 2021

  Verplicht ??? – Dat deden de nazi’s. (en als ik het me goed herinner zijden we toen massaal “NEVER AGAIN !” – Is never dan voorbij?)
  Waarom verplichten als gevaccineerden evenzeer het virus kunnen oplopen én doorgeven ??? Leg mij eerst eens duidelijk uit wat het voordeel is!!
  Waarom reeds geinfecteerde mensen (die dus een natuurlijke immunisatie hebben opgebouwd) toch nog ‘verplichten’ ?

  Beantwoorden

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *