I2C bekroonde voor derde keer innovaties in de zorgsector

De I2C-award van 2010 ging verder op het elan van de twee vorige edities, maar door het stijgend aantal inzendingen, hebben de organisatoren het concept wat aangepast en hebben ze de inzendingen ondergebracht in drie verschillende categorieën. Bij I2C Concept ging het om totaalontwerpen van zorginstellingen. I2C Tools bekroonde een aantal specifieke hulpmiddelen of concrete ideeën die een meerwaarde betekenen voor bewoners, bezoekers en personeel van zorginstellingen. Ten slotte was er de categorie I2C Industry, bestemd voor innovaties uit de bedrijfssector.   Voor de categorieën Tools en Concept heeft een achtkoppige vakjury het totaal aantal inzendingen herleid tot een shortlist van 6 projecten waaruit het publiek online en via stembiljetten op de beurs hun stem konden uitbrengen. Daarnaast reikte de vakjury voor elk van de drie categorieën ook een eigen prijs uit.

I2C Concept

In de categorie I2C Concept ging de publieksprijs naar Sens City, een project van Sint-Oda in Overpelt. Sens-City of Zintuigenstad is een nieuw activiteitencentrum voor diep mentaal gehandicapten dat optimaal gefocust is op zintuiglijk waarnemen.
In dezelfde categorie won RDBM Architecten de prijs van de vakjury voor hun ontwerp voor een woonzorgzone voor het OCMW van Mortsel. Troef van dit project was het modulair concept dat andere invullingen in de toekomst niet hypothekeert en dat kruisbestuiving mogelijk makt met huidige naburige invullingen.

I2C Tools

Voor de categorie I2C Tools schoven de vakjury en de publieksjury dezelfde winnaar naar voren: Koolmeesjes in de Zonnebloem van woonzorgcentrum Zonnebloem in Zwijnaarde.  In Zwijnaarde kwam men op het idee om een camera in een nestkastje te hangen. Via het internet en het infokanaal op alle televisietoestellen konden alle bewoners de bouw van het nestje volgen, van het broeden, over het voederen tot het uitvliegen van de koolmeesjes.
Omdat De Zonnebloem zowel de pers- als de publieksjury won, kreeg ook de tweede in de eindstand van de publieksjury een prijs uitgereikt. Dat was het Woonzorgcentrum Sint-Remigius uit Pittem voor zijn sfeervolle servetten.  De traditionele witte bavetten die de afhankelijkheid van de bewoners benadrukken, ruimen plaats voor  sfeervolle, stijlvolle en functionele servetten die het persoonlijke karakter benadrukken.

I2C Industry

Ook voor de categorie I2C Industry waren de vak- en publieksjury eensgezind. Beide gaven de ze meeste punten aan het bedrijf Cleanic voor de Ulna, de eerste ergonomische en hygiënische
deurgreep die met de onderarm bediend wordt, wat een enorme troef betekent in de strijd tegen de ziekenhuisbacterie. Het clip-off mechanisme maakt het mogelijk de greep op 9 niveaus vlot af te stellen naar de wens van de gebruiker en bovendien is de greep verkrijgbaar in diverse kleuren en afwerkingen. 
Ook in deze categorie mocht de tweede in de publieksstand een prijs in ontvangst nemen. Die onderscheiding ging naar de Elexo douche-toiletstoel van de firma Lopital. Deze in hoogte verstelbare en kantelbare stoel zorgt ervoor dat het personeel gemakkelijk de bewoners in de juiste houding kan plaatsen wanneer zij naar het toilet moeten of een douche willen nemen.
 
KADER: overzicht winnaars

I2C Concept

Publieksprijs: Sens-City, Dienstencentrum Sint-Oda Overpelt
Prijs van de vakjury: Duurzaam met de voeten op de grond, RDBM Architecten voor OCMW Mortsel

I2C Tools
Publieksprijs en prijs van de vakjury: Koolmeesjes in de Zonnebloem, woonzorgcentrum Zonnebloem Zwijnaarde
Tweede prijs publieksjury: Sfeervolle servetten van woonzorgcentrum Sint-Remigius in Pittem
Eervolle vermelding vakjury: Wat eten wij vandaag, woonzorgcentrum De Regenboog, Zwijndrecht

I2C Industry
 Publieksprijs en prijs van de vakjury: Cleanic voor Ulna, eerste ergonomische deurgreep die met onderarm bediend kan worden
Tweede prijs publieksjury: Lopital  voor de Elexo douche-toiletstoel
Eervolle vermelding vakjury:  Sikkens voor Alpha SanoProtex, bacteriedodende binnenmuurverf

Meer info over deze projecten vindt u op www.i2c.be

 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.