Iets moeilijks uitleggen? Dat kan deze animatievideo in twee minuten

Eind vorig jaar introduceerde een groep van 16 ziekenhuizen in samenwerking met Cast Animation een sprekende animatievideo, om het triageproces op een spoedafdeling uit te leggen. De opzet smaakte naar meer en ondertussen is de tweede groepsaankoop gestart, over medische beeldvorming. De bedoeling is om gaandeweg meer complexe thema’s aan te boren. 

Kris Vierendeels van het Onze Lieve Vrouw (OLV) Ziekenhuis in Aalst
Kris Vierendeels van het Onze Lieve Vrouw (OLV) Ziekenhuis in Aalst

“Voor ons is het verhaal gestart vanuit een tevredenheidsmeting en het project om de patiëntervaring op spoed te verbeteren”, vertelt Kris Vierendeels van het Onze Lieve Vrouw (OLV) Ziekenhuis in Aalst. “Geregeld ontstond er discussie over waarom de ene patiënt voor de andere gaat, met zelfs agressie tot gevolg. Betere informatie was de sleutel om dit om te keren. Om niet telkens opnieuw dezelfde info te moeten geven en gezien de grote tijdsinvestering kwamen we al snel uit op een infofilm.” 
Samen meer dan alleen 
Na wat omzwervingen kwam het OLV uit bij Bart Dijckmans, van het Antwerpse bedrijf Cast Animation. “Wij speelden al langer met het idee van een groepsaankoop. Via in4Care en het BlueHealth Innovation Center waren we al met enkele ziekenhuizen in contact. Samen besloten we een groepsaankoop te lanceren. De 10 deelnemende ziekenhuizen waarop we hadden gehoopt, werden er al snel 16. Om het werkbaar te houden, hebben we de inschrijvingen toen stopgezet.” 
“In het begin waren we wat bang om met zo veel partijen te moeten werken aan één verhaallijn”, bekent Kris Vierendeels. “Maar het proces verliep wonder boven wonder vrij vlot en ook het verwerken van feedback ging efficiënt. In de volgende release kon je dan de input van iedereen terugvinden. Voor een project met zoveel spelers was dat de beste manier om snel vooruit te gaan.” 
Krachtige verhaallijn 
“Een animatiefilm pakken we stap-voor-stap aan”, aldus Bart Dijckmans. “De kernboodschap vastleggen, iets uitwerken, laten zien, feedback vragen… Met 16 ziekenhuizen is dat natuurlijk wat complexer. Daarom werkten we met digitale vragenlijsten. Zo konden we gerichter peilen naar feedback en duidelijk binnen het afgesproken kader blijven. Een filmpje van twee minuten is niet lang, maar er zit veel informatie in.” 
“De korte verhaallijn is nodig om de aandacht van kijkers vast te houden”, legt Kris Vierendeels uit. “Een van de valkuilen is om te veel informatie te willen weergeven en te veel eigen info in het filmpje te willen proppen. Een gezamenlijk proces is dan een voordeel. De video verder personaliseren kon ook, met kleuren, de uniformen van de figuren, het logo en de contactgegevens achteraan, de taal (Red.: er is een Nederlandstalige, Franstalig en Engelse versie gemaakt).” 
Enthousiaste reacties 
Bart Dijckmans, van het Antwerpse bedrijf Cast Animation
Bart Dijckmans, van het Antwerpse bedrijf Cast Animation

Kris Vierendeels: “Het echte effect hebben we door de Covid-19-crisis nog niet kunnen ondervinden. Mensen hebben nog steeds wat angst om naar het ziekenhuis te komen, waardoor het minder druk is op spoed. Maar ons team was enthousiast over het resultaat. We zien zeker meer mogelijkheden om via animatiefilms informatie te geven over de werking van enkele andere van onze diensten.” 
Bart Dijckmans: “De tevredenheid onder de deelnemende ziekenhuizen is groot, zowel over het proces, de duidelijke terugkoppeling als het resultaat. Misschien dat we een en ander nog beter kunnen automatiseren, zodat het eenvoudiger is om tussentijdse resultaten te laten zien en feedback van anderen transparant weer te geven, maar dat is eigenlijk het enige.” 
Een in een reeks? 
Het animatiefilmpje over de spoeddienst is nu ook beschikbaar voor andere ziekenhuizen. En in maart lanceerde Cast Animation een tweede groepsaankoop: een animatievideo over medische beeldvorming. Ideeën waar ze nog meer spelen zijn administratie en facturatie, handhygiëne, valpreventie… Door met verschillende ziekenhuizen samen te werken, is de kostprijs per deelnemer plots geen hinderpaal meer. 
“Wat ik zelf heel mooi vind, is dat we, door met zovelen samen te werken, een beter resultaat krijgen”, besluit Bart Dijckmans. “Het is complexer, maar iedereen merkt andere dingen op. Ook vanuit de diverse expertises die betrokken zijn: communicatie versus medische en zorg. Als we dan alle input samenbrengen en goed selecteren, is het eindresultaat terecht iets om trots op te zijn.” 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.