Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

IGLO Antwerpen: zorgvoorzieningen en andere bouwprojecten brengen generaties dichter bij elkaar

Delen

Zorgbedrijf Antwerpen – dat deel uitmaakt van de groep Stad Antwerpen en seniorendiensten aanbiedt – investeert in de bouw van drie nieuwe complexen met serviceflats. In totaal gaat het om 126 flats. In één van de gebouwen komen ook een dienstencentrum en commerciële ruimtes, met oplevering medio 2013. Daarnaast bouwt Zorgbedrijf Antwerpen een rust- en verzorgingstehuis dat tegen de zomer van 2014 klaar moet zijn. Het project is een publiek-private samenwerking met Schelde Senior Invest (Kairos-Interbuild). De stad Antwerpen investeert op zijn beurt in het openbaar domein, een kinderdagverblijf, een jeugdcentrum en een buurtsporthal. AG Vespa is voor de stad bouwheer van het kinderdagverblijf, het jeugdcentrum en de buurtsporthal worden gebouwd in samenwerking met de bestaande school. Het project is via een Open Oproep ontwerpwedstrijd gegund aan het ontwerpteam Technum, De Smet-Vermeulen architecten, architecten De Vylder Vinck Tailleu en Tom Thys architecten.

48 aanleunwoningen: op maat van senioren en de buurt

TomThys_Linkeroever%20Serviceflats_31024Eén van de eerste realisaties in het IGLO-project was de recente oplevering van 48 aanleunwoningen. Het gaat om serviceflats die aanleunen bij het toekomstige woonzorgcentrum en die ingericht zijn op maat van senioren. Alle woningen zijn rolstoeltoegankelijk en hebben een moderne keuken, een inloopdouche, een persoonlijk alarmsysteem waarmee je in geval van nood hulp kunt inroepen, … In het aanpalende dienstencentrum kunnen bewoners en senioren uit de buurt terecht voor een warm middagmaal, tal van activiteiten en handige diensten. Architect Tom Thys: “Doordat het masterplan vooral laagbouw met diverse dakvormen bevat kijken de omliggende torens uit op een boeiend dakenlandschap. De eerste 48 woningen maken daar deel van uit. Ze zijn opgetrokken in drie volumes. De tuinen tussen de 3 gebouwen zorgen voor interessante doorkijk naar en vanuit de tuinen van het woonzorgcentrum. Via de tussenliggende tuinen bereik je de inkomhal. De circulatie is compact gehouden, centraal in elk gebouw. Zo ontstaan op elke etage vier interessante hoekappartementen. De gelijkvloerse appartementen hebben een eigen tuin en kijken daarop uit. Alle appartementen op de verdiepingen – veelal met balkon – kijken uit op de omgeving.”

Wisselend spel van stalen elementen

“De appartementen hebben 1 of 2 slaapkamers en zijn 55 tot meer dan 70m² groot. Qua materialen opteerden we voor baksteen, aluminium ramen en stalen balustrades. De stalen balustrades omzomen zowel de tuinen op de gelijkvloers als de terrasachtige ramen op de verdiepingen. Door subtiele verschuivingen in de grootte van de raampartijen omheen de hoekappartementen creëren we een wisselend spel van deze stalen elementen. Met het ontwerp van de aanleunwoningen komen we tegemoet aan de individuele behoeften van de bewoners, maar hebben ook oog voor het collectieve. Bij de bouw is ervoor gezorgd dat het energieverbruik laag blijft,” besluit Tom Thys.

Wooncertificaat

De nieuwe serviceflats van Zorgbedrijf Antwerpen zijn te huur of te koop. Senioren of hun directe familie kunnen een woonrechtcertificaat kopen. Dat is vergelijkbaar met een kasbon, maar de rente van het certificaat wordt omgezet in het recht om de serviceflat 20 jaar te bewonen. Het geïnvesteerde kapitaal wordt integraal terugbetaald bij een overstap naar een woonzorgcentrum, bij overlijden of na 20 jaar. Info: [email protected] of www.zorgbedrijf.antwerpen.be

Tags:

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *