Typ om te zoeken

In the spotlight Ziekenhuizen

Imelda is een COVID-vrij ziekenhuis

Delen

Sinds donderdagavond is het Imeldaziekenhuis COVID- vrij. De isolatie van de laatste patiënten werd opgeheven en momenteel wordt door onze schoonmaakteam hard gewerkt om de laatste COVID-afdeling volledig te ontsmetten. 

Het Imeldaziekenhuis heeft vanaf het prille begin van de coronapandemie COVID-19-patiënten opgevangen. Er werd vrijwel meteen een afdeling vrijgemaakt en ingericht als RCU (Respiratory Care Unit), een zorgteam samengesteld en op 11 maart werden de eerste patiënten opgenomen. Op de piek van de crisis, op 29 maart, waren er, naast Intensieve Zorg, vier RCU’s operationeel voor de verzorging van 97 COVID-19-patiënten, waarvan 12 beademend werden. Daarnaast werd vanaf 16 maart onze dienst spoedgevallendienst ontdubbeld zodat er op twee plaatsen een triage gebeurde van de mensen die zich op deze dienst aanboden. Zo werd een onmiddellijke scheiding van COVID-19-positieve patiënten in een aparte patiëntenstroom voorzien.

Vanaf 9 april merkten we een daling in het aantal opgenomen patiënten. Vorige week telde onze laatste COVID-afdeling in het Imeldaziekenhuis nog 9 patiënten. Intensieve zorgen is reeds een week COVID-vrij. Gisterenavond verlieten de laatste patiënten de RCU en is ons ziekenhuis momenteel COVID-vrij verklaard: dit is uiteraard een momentopname. Tot op vandaag noteerden we in totaal 24 overlijdens en werden er 252 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis.

“We zijn blij en opgelucht dat ons ziekenhuis deze corona-piek het hoofd heeft kunnen bieden. Al onze medewerkers hebben keihard gewerkt en ik ben fier op het teamwork dat hier verricht is.” zegt Algemeen directeur, Bart Pardon.

Ondertussen werden de nodige voorbereidingen getroffen en werd onze normale activiteit herop gestart. We blijven echter waakzaam en ook vanuit de overheid blijft de vraag om permanent 68 bedden beschikbaar te houden voor eventuele COVID-19-patiënten, alsook 9 bedden op Intensieve Zorg. Op Intensieve Zorg dienen binnen de 48 uur nog 8 extra bedden vrijgemaakt te kunnen worden indien een tweede piek zich aanbiedt. Ons ziekenhuis heeft hiervoor de nodige maatregelen genomen. Indien dit nodig blijkt, staan wij klaar om ook nieuwe uitdagingen snel en efficiënt het hoofd te bieden.

Vanaf 2 juni zal er opnieuw, in beperkte mate, bezoek toegestaan worden in ons ziekenhuis. Deze avond worden de voorwaarden en richtlijnen rond toegestaan bezoek gepubliceerd op de website:  www.imelda.be/corona

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *