Fractuurpreventie

Imeldaziekenhuis krijgt internationale erkenning voor fractuurpreventie

Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden ontvangt een internationale erkenning voor haar osteoporosezorg en fractuurpreventie. Het Antwerpse ziekenhuis krijgt een bronzen ster van de Internationale Osteoporose Federatie. “Een mooi resultaat, als je weet dat er nog maar weinig Belgische ziekenhuizen een ster kregen”, zegt dr. Michaël Laurent, verantwoordelijke voor het zorgpad fractuurpreventie en medisch diensthoofd geriatrie.

Er wordt bij ouderen met breuken nog te weinig aan osteoporose (ook wel bekend als ‘botontkalking’) gedacht. In meer dan tachtig procent van de gevallen gebeurt er geen nazicht voor osteoporose. Er wordt dan ook te weinig aan preventie gedaan, vindt de Internationale Osteoporose Federatie. “Ongeveer 45 procent van de vrouwen en 20 procent van de mannen zal op oudere leeftijd een breuk door osteoporose oplopen. In 2019 waren er in België naar schatting 100.000 breuken door osteoporose per jaar, of zo’n 274 breuken per dag. Door de vergrijzing, wordt er verwacht dat er tegen 2034 zo’n 123.000 breuken per jaar zouden zijn,” licht dr. Michaël Laurent toe. “Jammer genoeg maakt de overheid nog geen prioriteit van preventie en worden hier weinig tot geen budgetten voor voorzien.”

Capture the fracture

Om de aandoening sneller te kunnen vaststellen, kunnen ziekenhuizen een systematisch zorgtraject of zorgpad opstellen om fractuurpatiënten te identificeren, te screenen voor osteoporose en te behandelen. Het Imeldaziekenhuis investeerde daarin en werd zopas beloond met een bronzen ster. Het ziekenhuis schittert nu op de wereldkaart van het ‘Capture the Fracture’-programma van de federatie. Wereldwijd zijn er al meer dan 800 ziekenhuizen in 53 landen die zo’n gouden, zilveren of bronzen erkenning ontvingen.

“We zijn heel blij met deze erkenning. Sinds 2017 heeft Imelda zijn afdeling Orthogeriatrie en zorgpad voor fractuurpatiënten uitgebouwd. Dit is enkel mogelijk dankzij de vlotte samenwerking tussen de diensten geriatrie, orthopedie, reumatologie, endocrinologie en nucleaire geneeskunde. Maar we hopen in de komende maanden en jaren de samenwerking nog uit te breiden en te versterken en uiteindelijk ook een zilveren erkenning na te streven.” verduidelijkt dr. Laurent.

AZ Zeno en AZ Groeninge ontvingen reeds een zilveren ster voor hun inspanningen rond fractuurpreventie. CHU Luik kreeg net als Imelda een bronzen ster.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.