Imeldaziekenhuis - Ontwerp Dagziekenhuis

Imeldaziekenhuis toont masterplan 2025: nieuw dagziekenhuis

Het Imeldaziekenhuis maakt ruimte vrij binnen het bestaande ziekenhuis voor de uitbouw van een volledig nieuw chirurgisch dagziekenhuis. Op deze manier wil het tegemoetkomen aan de verschuiving van klassieke opnamen naar meer daghospitalisatie.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke maakte onlangs bekend dat sinds 1 januari 2023 de lijst met het aantal mogelijke ingrepen in een dagziekenhuis van 246 naar 551 is gestegen. Om aan die veranderende noden tegemoet te kunnen komen, lanceert het Imeldaziekenhuis haar masterplan 2025. Doel is de uitbouw van een volledig nieuw chirurgisch dagziekenhuis.

Imeldaziekenhuis - Stefaan Claeys
“Het chirurgisch dagziekenhuis dat er momenteel staat is gewoonweg te klein”, zegt facilitair directeur Stefaan Claeys.

De eerste fase van het project was een nieuwbouw van 785 m² waarin de raadpleging urologie en enkele administratieve diensten werden ondergebracht. Die fase is inmiddels afgerond. In de tweede fase zullen alle geriatrische afdelingen in één blok gecentraliseerd worden. Zo kan er plaats gemaakt worden in het ziekenhuis om de huidige containerbouw, waarin het dagziekenhuis huist, leeg te maken. Daarnaast startte de bouw van een volledig nieuw slaaplabo dat ongeveer 200m² extra ruimte creëert met 6 patiëntenkamers, 2 consultatieruimtes en een verpleegpost.

“Er zijn verschillende redenen waarom we kiezen voor het bouwen van een nieuw dagziekenhuis”, licht Stefaan Claeys, facilitair directeur, toe. “We merken dat de verblijfsduur van patiënten steeds korter wordt door vernieuwde ingrepen. Patiënten zijn sneller terug op de been en kunnen bijgevolg sneller naar huis. Steeds meer behandelingen gebeuren in dagopname, waardoor het huidige dagziekenhuis de grens van haar capaciteit heeft bereikt. Het chirurgisch dagziekenhuis dat er momenteel staat is gewoonweg te klein. “

Voor de plannen van het nieuwe dagziekenhuis werden gemaakt, werden de medische diensten, de medewerkers en patiënten die in het dagziekenhuis werken en komen, bevraagd. Op die manier werd een duidelijk beeld geschetst van hoe een aangename en functionele omgeving voor zowel patiënt als medewerker dient te zijn. De directie en de artsen bepaalden op basis hiervan de noden van de nieuwbouw.

Het nieuwe dagziekenhuis

Het nieuwe dagziekenhuis zal bestaan uit vier bouwlagen, die een totale oppervlakte van 4500 m² inneemt. In de kelder komen alle technische installaties. Op het gelijkvloers worden het onthaal, de behandelkamers en is de pijnkliniek voorzien. In deze behandelkamers kunnen kleine niet-chirurgische ingrepen worden uitgevoerd waarvoor de patiënt niet lang in het ziekenhuis moet blijven.

Op de eerste verdieping komen vier operatiezalen waar standaardoperaties uitgevoerd kunnen worden. Hier kunnen ook alle pre- en postoperatieve onderzoeken gebeuren. Op de tweede verdieping zal de dienst gastro-enterologie huizen met vier endoscopiezalen en één bronchoscopiezaal. De volledige voorbereiding en ontwaakruimte komen ook op deze verdieping. De inrichting van het dagziekenhuis zal een verbinding zijn met de groene omgeving. “Veel hout, veel licht en verwijzingen naar het bosrijke domein waarop ons ziekenhuis is gelegen. Ook een inrichting die rust uitstraalt door het gebruik van zachte kleuren en lichte materialen”, klinkt het.

Budget

Om al deze verbouwingen te financieren investeren het ziekenhuis en de artsen in totaal 30 miljoen euro. Het ziekenhuis ontvangt voor deze werken geen subsidies. De huidige socio-economische situatie zorgt daarenboven voor een extra uitdaging. De prijzen van bouwmateriaal zijn de afgelopen jaren tot wel 30 procent gestegen waardoor de druk op het budget voelbaar is. Daarnaast vormen de langere leveringstermijnen door materiaalschaarste een risico op vertraging.

“Wat het masterplan 2025 betreft zitten we qua timing op schema. De eerste twee fases konden ook binnen het vooropgestelde budget worden gerealiseerd, zonder in te boeten op de kwaliteit of de functionaliteit van de bouw. Hiervoor werd creatief nagedacht over het gebruik van enkele alternatieve materialen en constructiemethodes. Een oefening die ook voor de laatste fase zal moeten gebeuren”, vertelt Claeys.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.