Typ om te zoeken

Facility In the spotlight Woonzorgcentra

“In woonzorgcentra wordt tot 40% van de bereide maaltijden weggegooid”

Delen

Waar alle zorginstellingen die we interviewden voor deze editie van ZORG Magazine het over eens waren, is dat voedselverspilling tegengaan een van de meest acute uitdagingen in de keuken is. En dan gaat het niet over aardappelschillen. Want van het voedsel dat effectief bereid wordt, gaat in ziekenhuizen tot wel 30% weer de vuilbak in. In woonzorgcentra loopt dat percentage op tot 40%. Hoe kan dat? En wat kunnen we daaraan doen? Foodwin weet raad. 

“We weten dat in ziekenhuizen ongeveer 28% van het bereide voedsel wordt weggegooid,” vertelt Jasmien Wildemeersch van Foodwin. “In woonzorgcentra is dat ongeveer 38%. Dat zijn heftige cijfers. Dus daar willen we iets aan doen.” 

“Eten weggooien, dat is eigenlijk ook gewoon geld weggooien” 

Want door voedselverspilling aan te pakken, kunnen zorginstellingen hun foodcost drastisch verlagen, legt Jasmien uit. “Grof geschat gooien ziekenhuizen 100 à 150.000 euro per jaar de vuilbak in. Daar valt dus veel winst op te behalen.”  

Maar het gaat niet alleen om geld, want voedselverspilling aanpakken is een van de beste manieren om impact te maken op het milieu. Je gooit immers niet alleen grondstoffen weggooit, maar ook de hele keten die die voeding al heeft afgelegd: het land, de bemesting, het transport, de verwerking… En, voegt Jasmien nog toe, onderschat ook de waardering van je keukenpersoneel niet: “je team maakt zorgvuldig eten klaar, om dat dan enkele uren later weggegooid te zien, dat is eigenlijk erg ondankbaar.”  

Eerst een nulmeting, en dan stappen zetten 

De oplossingen die Foodwin aanreikt, worden altijd gebaseerd op een nulmeting. “Zo’n nulmeting is heel interessant, omdat je dan specifiek kan gaan werken aan wat er misloopt.” legt ze uit. “De meting hoeft niet rigoureus te zijn. We kijken gewoon een week lang naar de dynamieken. Op basis daarvan leer je eigenlijk heel veel: hoeveel gooi je weg per week, welke componenten zijn dat, is dat elke dag even veel, of zijn er piekdagen? De resultaten zijn overal anders, dus dat is erg interessant om onder de loep te nemen.”  

Op basis van een praktijkproject in samenwerking met Brugse zorginstellingen, creëerde de organisatie een handleiding waar elke zorginstelling zelf mee aan de slag kan. Daarin kun je lezen hoe je de nulmeting aanpakt, en wat de volgende stappen zijn. Zo’n meting kan groots aanvoelen, maar is volgens Jasmien ook noodzakelijk om concrete actie te ondernemen. “Probeer om te beginnen gewoon te kijken hoeveel voedselafval je hebt, en zet dat tegenover hoeveel je inkoopt. Op die manier weet je ongeveer hoe groot het probleem is. Zit je op 10%, dan ben je niet slecht bezig, maar als dat percentage boven de 20% uitkomt, weet je dat je op dat vlak nog een grote winst kan behalen.” 

Er is geen kant-en-klare oplossing 

Veel zorginstellingen zijn op zoek naar kant-en-klare tips, maar die kan Foodwin helaas niet geven. “Het is overal anders,” stelt Jasmien. “Maar de grootste oorzaken van voedselverspilling die we tot hiertoe tegenkwamen lagen in portionering, en in de communicatie tussen de werkvloer en de keuken.” legt ze uit. “Dat verbeteren hoeft niet moeilijk te zijn. Zo heeft een woonzorgcentrum waar we mee samenwerkten simpelweg aan bewoners gevraagd wat de populairste groenten zijn, en daarvan hebben ze de grammages verhoogd. Van de minder populaire groenten werd dan weer minder opgeschept.” 

“We betrekken dus ook altijd het zorgpersoneel in onze trajecten,” besluit Jasmien. “Voedselverspilling is geen zaak van de keuken alleen.” 


BRON: Foodwin 

Op de website van Foodwin vind je handige informatie over het aanpakken van voedselverspilling binnen je organisatie. Je vindt er de handleiding om zelf aan de slag te gaan, maar grootkeukens kunnen er ook begeleiding aanvragen om samen een strategie op te zetten en te implementeren.  

foodwin.org 


LEES OOK:

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *