indicatoren_VIP2_zorganderstvLR.jpg

Indicatorenproject ziekenhuizen verduurzaamt in feitelijke vereniging

Het Vlaams indicatorenproject voor algemene ziekenhuizen (VIP² AZ) stelt indicatoren op om de kwaliteit in ziekenhuizen te meten en te verbeteren. De resultaten van de metingen zijn voor iedereen beschikbaar op zorgkwaliteit.be. De projectwerking wordt nu ingeruild voor een duurzame structuur met de oprichting van een feitelijke vereniging. 

Het Vlaams Indicatoren Project is de projectfase ontgroeid en stapt over naar een definitief kader om kwaliteitsindicatoren uit te werken. Voorzitter van VIP² AZ Dr. Dirk Ramaekers: “Met de overstap naar een feitelijke vereniging bereiden we ons voor om deel uit te maken van het komende Vlaams Instituut voor Kwaliteit van de Zorg. Het is een krachtig signaal dat we van projectwerking overstappen naar een duurzame verankering.”

De oprichting van een Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) is opgenomen in het Vlaams regeerakkoord. Het instituut heeft als doel de ontwikkeling te ondersteunen van valide, evidence-based kwaliteitsindicatoren en de nodige registratiesystemen. Ook het publiek transparant maken van de resultaten is een doelstelling van het VIKZ.

Dr. Joost Baert, voorzitter van het VIP² Quality Indicator Database-bestuur (orgaan dat toeziet op de validiteit van de indicatoren): “Voor de algemene ziekenhuizen is de publieke transparantie over de kwaliteitsmetingen intussen een verworvenheid. Dat mag gerust een succes genoemd worden. Zo goed als alle ziekenhuizen doen vandaag vrijwillig mee aan de kwaliteitsmetingen. Op de website zorgkwaliteit.be presenteren zij hun resultaten voor het brede publiek, en daar komen steeds meer indicatoren bij.”

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen: “De indicatorenwerking bij de algemene ziekenhuizen is een model voor andere sectoren. Hun opstap naar een feitelijke vereniging is nu de eerste stap op het terrein naar de verdere integratie in een Vlaams Instituut voor Kwaliteit van de Zorg.”.

Doel van de kwaliteitsindicatoren blijft om ziekenhuizen een instrument in handen te geven waarmee zij eigen verbetertrajecten kunnen opzetten. Het VIP² AZ-project, dat nu overgaat naar een feitelijke vereniging, wordt mogelijk gemaakt dankzij een akkoord tussen het Vlaams patiëntenplatform, de Vlaamse Vereniging van Hoofdartsen VVH, de koepel Zorgnet-Icuro en het Vlaams Ziekenhuisnetwerk VZN, de Vlaamse overheid, en de ziekenhuizen zelf. Daarnaast is er ook nauwe samenwerking met de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België, , het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV), de Stichting Kankerregister, het Intermutualistisch Agentschap (waarin alle ziekenfondsen samenwerken), diverse beroeps- en wetenschappelijke verenigingen, de Vlaamse universiteiten en de federale overheidsdienst Volksgezondheid..

Bron: Agentschap Zorg & Gezondheid – eigen berichtgeving

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.