Inlegzool met GPS spoort ouderen op

De gepatenteerde Amerikaanse uitvinding wordt in Nederland en België op de markt gebracht door het bedrijf Tracktraceshop. De webwinkel heeft al diverse track en tracé apparaten voor ouderen met dementie of Alzheimer in zijn assortiment, die ze om hun hals of in hun kleding kunnen dragen. “Maar het is bekend dat mensen met dementie alles wat ze dragen af en uit doen of vergeten mee te nemen. Daarom is de GPS inlegzool de ideale oplossing. Je stopt het in hun schoen en ze merken er niets van,” zegt Marcel Timmerman van Tracktraceshop.
Precieze locatie volgen
Alzheimer en dementie zijn vanwege de toenemende vergrijzing hard op weg volksziekte nummer één te worden. In Nederland lijden momenteel 260.000 ouderen aan een vorm van dementie, in België 165.000. In 2014 zullen die aantallen zijn verdubbeld. Wereldwijd zijn er dan al 115 miljoen mensen met Alzheimer of dementie. Track en tracé apparaten bieden familie en verzorgers een relatief eenvoudige oplossing. Met de GPS inlegzool is het mogelijk om de precieze locatie van ouderen te volgen, te traceren en de geschiedenis van hun positie te bekijken. Die informatie is te volgen via smartphone, tablet of computer, zodat familie en verzorgers met een gerust hart naar hun werk kunnen gaan of boodschappen kunnen doen.
De inlegzool wordt na een dag gebruik automatisch draadloos binnen twee uur opgeladen door hem op een paneel te leggen. Hij past naadloos in alle schoenen en is ook te gebruiken voor kinderen, hulpverleners of mensen die alleen werken. Eind maart komt de GPS inlegzool voor buiten op de markt. In april verschijnt een versie voor binnen, die via bluetooth een sms of e-mail verstuurt als personen een bepaalde ruimte verlaten.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.