In 2023 opent de ziekenhuisapotheek van het UZ Gent een gloednieuwe cleanroom. Apotheekmedewerkers zullen er geneesmiddelen voor de zorg en klinische studies kunnen bereiden volgens de strengste kwaliteitseisen. Zo wordt de apotheek meer dan ooit een geprefereerde partner voor andere ziekenhuizen, onderzoekers en farmaceutische organisaties.
Vanaf 2026 moet elke ziekenhuisapotheek voldoen aan de strenge PIC/S-normering voor farmaceutische bereidingen. Het UZ Gent wacht niet tot die deadline. “We willen zo snel mogelijk beantwoorden aan de uniforme kwaliteitsstandaard, we geloven dat het zorgt voor vooruitgang voor de patiëntveiligheid”, legt Pieter Ramaut, adjunct-hoofdapotheker Productie, uit.
“Bovendien laat een bijkomende ruimte ons toe om klinische geneesmiddelenstudies verder te optimaliseren en uit te breiden”, voegt Els Kestens, adjunct-hoofdapotheker Klinische studies, toe.
Innovatieve ruimte voor productie en opslag
De ziekenhuisapotheek zal de nieuwe, innovatieve cleanroom in 2023 in gebruik nemen. De ruimte omvat verschillende voorzieningen.
Een cleanroom voor steriele en niet-steriele bereidingen van geneesmiddelen voor gebruik in de zorg en klinische studies. Apotheekmedewerkers gebruiken zoveel mogelijk isolatoren zodat ze niet in contact komen met de grondstoffen tijdens de bereiding. Ziekenhuizen die niet willen investeren in een eigen cleanroom, kunnen op termijn samenwerkingsverbanden afsluiten voor deze infrastructuur.
Een cleanroom voor de productie van niet-steriele geneesmiddelen voor klinische studies waarvoor een GMP-vergunning (Good Manufacturing Practices) vereist is. De Apotheek van het UZ Gent is in België de enige ziekenhuisapotheek met die vergunning en produceert geneesmiddelen voor klinische studies binnen en buiten het ziekenhuis en ook voor andere Europese ziekenhuizen.
Een ruimte voor opslag en labeling van studiemedicatie. Daarmee wil het UZ Gent een GDP-vergunning (Good Distribution Practices) behalen.
Geprefereerde partner
De combinatie van die voorzieningen op de campus dichtbij de onderzoekers maakt van de afdeling een geprefereerde partner voor onderzoekers en farmaceutische organisaties. Met end-to-end-services, GMP- en GDP-services, services onder hospital-exemption, productie van kleine batches en last-moment- of express-services zal de nieuwe infrastructuur bijdragen tot het onderzoek naar innovatieve therapieën.
Tijdelijke locatie
Om de cleanroom te huisvesten, trekt het UZ Gent een tijdelijk modulair bouwsysteem op ter hoogte van ingang 16 (K12F). De komende jaren ondergaat het ziekenhuis een grondige metamorfose en in 2029 wordt een centrale nieuwbouw opgeleverd. De cleanroom verhuist dan samen met de anderen afdelingen van de Apotheek naar een nieuw logistiek centrum naast de centrale nieuwbouw.
LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE