Integratie van security wordt steeds belangrijker

Behoud van comfort

Bij de implementatie van een security-systeem moet de beveiliging van de patiënten, medewerkers en het hoogtechnologisch materiaal vanzelfsprekend bovenaan het prioriteitenlijstje prijken. Het is wel opportuun ervoor te zorgen dat het comfort niet gaat leiden onder een hogere beveiliging. Interessant hierbij zijn modulaire systemen, die het bestaand systeem stapsgewijs kunnen vervangen. Dergelijke systemen beschikken over de vereiste elektronische intelligentie om zowel in netwerk als autonoom te kunnen functioneren.

Afscheiding tussen zones

Een eerste handigheid is de invoering van een universele badge, die voor diverse doeleinden kan worden gebruikt door de medewerkers. Zo laat de automatische programmering van tijdroosters bijvoorbeeld toe om iemand al dan niet toe te laten als die zich met zijn badge aanbiedt. Het personeel kan met zo’n badge ook toegang krijgen tot de parking of betalingen verrichten in het restaurant.

Ook interessant is een toegangscontrolesysteem dat functioneert aan alle buitendeuren, aan belangrijke doorgangen én daarnaast de offline-deuren activeert. Op die manier kunnen bijvoorbeeld ook wijzigingen van toegangsrechten voor de offline-deuren via de badges als een virus worden verspreid.

Nooduitgangen

Een toegangscontrolesysteem kan continu de nooddeuren in een ziekenhuis bewaken. Van zodra bijvoorbeeld een brandalarm afgaat, kunnen de nooduitgangen automatisch worden vrijgegeven.

Populair zijn tegenwoordig ook analoge camera’s met digitale registratie. Die worden onder meer gemonteerd op de spoedafdeling, bij de parking en, uiteraard, bij de hoofingang. Camera’s kunnen bijvoorbeeld misbruiken op de parking vaststellen en registreren, maar vormen daarnaast ook een handig hulpmiddel om agressie waarmee ziekenhuizen geregeld worden geconfronteerd, te helpen opvangen. Daarom is het aangewezen om de medewerkers aan het onthaal voortdurend een zicht te bieden op alle camerabeelden.

Branddetectie

Nieuwe detectoren met gesofisticeerde technologie zijn zowel gevoelig voor witte als voor zwarte rook. Dergelijke detectoren moeten met zorg worden geïnstalleerd op de belangrijkste plaatsen van een instelling. Onder meer lineaire detectoren en reflectoren kunnen daarbij helpen.

Bij nieuwe beveiligingssystemen is een goede interactie tussen inbraakbeveiliging, branddetectie, videobewaking en toegangscontrole van het grootste belang. Zo kunnen medewerkers van op iedere computerterminal een recent overzicht van bijvoorbeeld videobeelden en alarmen consulteren. Dat kan door het security-systeem te laten gebruik maken van het datanetwerk van de zorginstelling.

(BVC)

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.