Typ om te zoeken

Ziekenhuizen

Interactief lichtgevend plafond voor ziekenhuizen

Delen

Op de intensive careafdeling van het academisch ziekenhuis Charité Campus Virchow Kliniek wordt gebruik gemaakt van een interactief lichtgevend plafond.
 
De kliniek heeft het concept in gebruik genomen in twee van zijn kamers voor intensivecarepatiënten om de helende omgeving te versterken voor patiënten die ernstig ziek zijn. Het LED-lichtplafond – een ontwikkeling van Philips – past zich aan de gezondheidstoestand en de wensen van de patiënt aan: de behandelende arts voert op een tablet-pc enkele parameters omtrent het welzijn in. Zo maakt hij een inschatting van de ademhaling en het pijnniveau. Ook voert de arts op de tablet gegevens in die de actuele gezondheidstoestand beschrijven. Met behulp van een speciaal ontwikkeld programma kan het scherm zodanig bediend worden dat de patiënt profiteert van een op hem afgestemde sfeerverlichting.
 
Onderzoek wijst uit dat de meeste mensen minstens een keer in hun leven worden opgenomen op een intensivecareafdeling. Vaak bevinden de patiënten zich in een levensbedreigende toestand voor of na een operatie. In deze kritische fase komt de omgeving niet zelden als irriterende en vijandig op hen over. Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat de kans op groter is dat patiënten op een intensivecarafdeling in een shockachtige toestand geraken door factoren als harde geluiden, een sobere, functionele verlichting en sociaal isolement.

Tags:

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *