Intern Project van het Jaar 2019 – De Praatplaat – Den Dries vzw

Met zijn Praatplaat-project maakt Den Dries vzw, een voorziening voor personen met een verstandelijke beperking uit Evergem, gebruik van text to speech-technologie om geschreven informatie op schermen te laten voorlezen, zodat personen die niet of moeilijk kunnen lezen toch kunnen weten wat er geschreven staat.
Door die technologie op innovatieve wijze en op maat in te zetten voor personen met een verstandelijke beperking, komt het centrum tegemoet aan hun vraag naar meer integratie, inclusie en deelname aan het dagelijks leven.

Het idee ontstond als een hobbyproject dat medewerker Dirk Delbaere uitwerkte in zijn vrije tijd, maar vanaf 2018 verder werd uitgewerkt binnen de organisatie.

Op termijn, zo stelt men bij Den Dries, kan het systeem ook buiten de eigen voorziening worden ingezet. Er is momenteel een proefversie actief, waarbij hoofdzakelijk gefocust wordt op algemene inhoud die te maken heeft met de werking en de bewoners van Den Dries en de inhoud van het Rock voor Specials-festival in de streek. Ondertussen blijft de inhoud groeien. Het gaat niet om een één-op-één kopie van bestaande gegevens, maar om een evenwaardig alternatief waarmee er een ‘prikkelarme ruimte’ wordt gecreëerd voor de gebruikers. Bedoeling is dat het project over de verschillende huizen en sites van Den Dries wordt uitgerold in de vorm van ‘digitale infozuilen’, waarop alle relevante informatie te raadplegen zal vallen in beeld, tekst én spraak.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.