Interne opleiding zorgkundige

Van poetshulp tot zorgkundige? Zorgband Leie & Schelde voorziet interne opleiding

De zorgsector kampt met enorme personeelstekorten. Ook woonzorginstelling Zorgband Leie & Schelde komt handen tekort. Om dat op te lossen, voorziet de zorginstelling samen met CVO Groeipunt een leertraject. In totaal krijgen interne 18 werknemers, van de poetshulp tot het keukenpersoneel, de kans in de opleiding van één jaar en drie maanden te stappen. 

“Onze sector krijgt al jaren te maken met een gebrek aan zorgmedewerkers, maar nooit was het zo erg als vandaag”, vertelt Githa Praet, algemeen directeur Zorgband Leie & Schelde, de overkoepelende organisatie van zorginstellingen in Merelbeke, Destelbergen, Laarne en Nazareth. De pandemie heeft het imago van de sector geen deugd gedaan. De algemeen directeur hoopt op structurele maatregelen om de job weer aantrekkelijk te maken, maar komt vandaag alvast ‘creatief uit de hoek’: met een interne opleiding tot zorgkundige.  

Dat leertraject lanceerde de zorginstelling in samenwerking met CVO Groeipunt. Ze lanceerden een oproep bij eigen medewerkers om zich om te scholen. Die oproep werd positief onthaald. 29 geïnteresseerde collega’s die vandaag nog uiteenlopende taken uitvoeren, melden zich aan. “Aangezien er slechts 18 plaatsen in de klas voorzien zijn, zal CVO Groeipunt in een volgende stap een definitieve selectie maken.” Indien de opleiding succesvol is, overweegt de zorginstelling ook in 2024 een klas te laten starten. 

Loon blijft gegarandeerd

Concreet stelt CVO Groeipunt het leerplan op. Het opleidingstraject tot zorgkundige zal in totaal één jaar en drie maanden duren. Deelnemers krijgen één dag per week les in het woonzorgcentrum. Dat wordt aangevuld met een praktische stage in een woonzorgcentra of in het revalidatieziekenhuis van Zorgband Leie & Schelde. Een pluspunt is dat de deelnemers gedurende de opleiding een loon blijven ontvangen. “Ze starten met de verloning van hun bestaande functie, maar zullen dat loon doorheen het leertraject geleidelijk zien toenemen volgens IFIC-barema’s van de zorgsector”, klinkt het. Na de opleiding kunnen de kersvers afgestudeerde zorgkundigen aan de slag in het woonzorgcentrum waar ze stageliepen.  

“Tijdens de pandemie heb ik het zorgpersoneel mogen ondersteunen en ook nu nog spring ik af en toe bij om afwezigheden op te vangen”, vertelt Femke Dewulf, één van de potentieel toekomstige deelnemers. “Het geeft me veel voldoening om de bewoners te helpen en mijn collega’s hebben me massaal aangemoedigd om de opleiding tot zorgkundige te volgen. Dat heeft me nog meer gemotiveerd.”  Opvallend is de mix in verschillende leeftijden bij de deelnemende werknemers. De oudste kandidaat is 55 jaar. 

Open hiring

Wie het traject maar zes maanden volgt, verwerft alvast de status van logistiek medewerker. Na nog eens zes maanden wordt de deelnemer verzorgende. Wie het volledig traject volgt, ontvangt het diploma tot zorgkundige. De opleiding voorziet voor meer handen aan bed, maar zorg natuurlijk ook voor andere openstaande vacatures – de oude functies van de deelnemers van de opleiding. Om die vacatures in te vullen, werkt het zorgbedrijf met subsidies en met het principe van open hiring. “Acht medewerkers hebben via deze weg uiteindelijk een vast contract gekregen en één van deze mensen is momenteel zelfs kandidaat om zich bij te scholen tot zorgkundige. Een job met carrièremogelijkheden dus”, besluit Egbert Lachaert, voorzitter Raad van Bestuur bij Zorgband Leie & Schelde. 

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.